Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коя е най-южната държава в Централна Америка?

03 септември 2024, 17:44 часа

Панама е малка държава, разположена на кръстопътя на два континента: Северна и Южна Америка. От една страна се мие от Карибско море, от другата - от Тихия океан. Граничи с Колумбия на юг и Коста Рика на север. Населението й е 4.409 млн жители (2022 г.), а територията – 75 517 кв. км.

Благоприятното географско местоположение е превърнало Панама в популярна дестинация за трансфери. От тук можете изгодно да пътувате до повечето страни и градове в Северна и Южна Америка.

В края на февруари - началото на март в Панама започва карнавал, който по красота и мащаб отстъпва само на бразилския.

Още: Колко на брой са континентите в света

Климат

Субекваториалният климат разделя годината на два сезона: сух (от януари до май) и влажен (от юни до декември). През дъждовния сезон върху страната връхлитат ураганни ветрове и тропически дъждове, които могат значително да развалят впечатлението от туристическа почивка. Що се отнася до сърфинг-сезона, на тихоокеанското крайбрежие той продължава от април до ноември, а от страната на Карибите - от декември до март.

Плажове

Панама може да се похвали с луксозни плажове и върху тихоокеанския, и на карибския си бряг. Разстоянието между тях в най-тясната точка е 80 км, а в най-широката – 192 км, така че за един ден можете да плувате в два океана.

Още: Коя е най-малката държава в Северна Америка

Плажовете на тихоокеанското крайбрежие са разположени по-близо до центъра на страната и имат по-развита инфраструктура и транспортна поддръжка. Освен това тук има по-малко валежи и сухият сезон тук е по-дълъг, отколкото на противоположната страна.

Приливите и отливите в Карибско море са незначителни, докато в Тихия океан по време на приливи водата може да навлезе до 50 метра навътре в сушата - което плажуващите трябва да имат предвид.

Курорти

Карибски

Още: Колко на брой са държавите в Северна Америка

Заедно със столицата Панама-сити, туристите често посещават Колон, вторият по големина град в страната. Това е главното пристанище на Карибско море, както и безмитна зона и популярна дестинация за пазаруване.

Архипелагът Бокас дел Торо е центърът на плажните почивки на карибския бряг. Туристите тук не само правят слънчеви бани, но и активно се занимават с дайвинг (гмуркане): сред ажурните коралови рифове можете да намерите рядък морски живот.

Тихоокеански

Остров Табога е способен да даде дни на спокойна почивка сред ароматни цветя и палми.

Перлените острови (Las Perlas) отдавна са известни с добива на перли, а днес са се превърнали в притегателно място за най-взискателните и претенциозни туристи.

Забележителности

Панамският канал е най-популярният туристически обект в страната. Построен е през 1920 г., за да опрости навигацията, свързвайки Тихия и Атлантическия океан. Днес това е най-важната транспортна артерия, през която преминават най-различни плавателни съдове - от малки частни яхти до огромни танкери.

Панама Виехо е древен град, датиращ от 1517 г. Многократно е нападан от пирати, докато един от тези сблъсъци през 1671 г. не го превръща в руини. Тук е запазена 22-метровата кула на катедралата „Виехо“.

Панама има много богата флора и фауна сред 10 национални парка, най-посещаваните от които са „Дариен“, „Соберания“, „Чагрес“, „Портобело“, „Алтос де Кампана“.

Кухня

Панамската кухня е смесица от испански и индиански кулинарни традиции. Месото, рибата, оризът и бобовите растения, както и разнообразието от подправки, заемат важно място в менюто на местните жители. Но само най-смелите туристи се осмеляват да опитат традиционното ястие conejo pintado: то се приготвя от местния гризач агути и има специфичен вкус – а Чарлз Дарвин го описва като най-вкусното нещо, което е ял в живота си.

Любителите на десерти също няма да останат разочаровани. Ще им бъде предложен El Carmelho, вкусен плодов пай, създаден по местна рецепта. Малко вероятно е някой да остане безразличен и към ястието с красноречиво име tentacion - което се превежда като „изкушение“.

---

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес