Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коя екопътека има "Поглед към девет планини"?

29 май 2024, 15:22 часа

Екопътека “Поглед към девет планини” е изградена през 2015 г. и се намира на територията на Рудина планина, област Перник. Започва от село Сирищник и завършва при хижа “Джамен”. Дължината й е 4900 м в посока. Носи името си от заслона “Погледец”, откъдето се открива изглед към девет съседни планини.

Пътеката преминава през исторически, природни и културни забележителности на община Ковачевци. От центъра на Сирищник пътеката минава през параклис “Летни свети Никола” и изворче със светена вода, преминава през скалата Бигор, която е във формата на око и стига до хижа “Джамен” и връх Рудината на едноименната планина. По цялата пътека има изградени кътове за отдих, пейки за почивка, атракции.

Кои девет планини се виждат от екопътеката?

От екопътеката се открива гледка към девет съседни планини - Черна гора, Витоша, Верила, Голо бърдо, Рила, Пирин, Конявската, Земенската и Пенкьовската планина.

Черна гора
Черна гора или Църна гора (както я наричат местните) се намира в Западна България, част от Руйско-Верилската планинска верига, между планината Лобаш и реките Струма, Конска и Светля. Разположена е на около 60 км от София. Най-висок връх е Тумба, 1129 м. Връх Тумба се издига източно от село Беренде, което е един от удобните изходни пунктове за изкачването му. В северните му подножия се намира Гигинският манастир“, до който има асфалтов път, от който лесно и бързо се стига до върха.  

Екопътека с дървена къщичка и мостове ще правят в Маджаре

Витоша
Витоша е четвъртата по височина планина в България. Разположена е между Стара планина и Рило-Родопския масив. Първенец на планината е Черни връх - 2290 м. Близостта на Витоша до София и лесният достъп от столицата са причина да е посещавана от най-голям брой туристи.

Верила
Верила е малка планина в Западна България. Граничи с Витоша чрез Букапреслапската седловина, с Рила чрез Клисурския проход и с Плана. Най-висок връх е Голям Дебелец - 1415 м. Най-удобният маршрут за изкачването й тръгва от Сапарева баня към полегатите южни склонове. Друг вариант е от село Клисура, откъдето се тръгва по билото.

Голо бърдо
Голо бърдо е планина в североизточната част на Краището. Заема място в планинската редица, известна у нас като Руйско-Верилска. На север планината граничи с малката Пернишка котловина, която я разделя от масивите на Вискяр и Люлин. На изток Голо бърдо се свързва с Витоша чрез ниска седловина, а на югоизток малките притоци на река Арката я разделят от Верила. На юг склоновете на планината се спускат към обширната Радомирска котловина. Западните склонове са стръмни и бързо се спускат към долината на река Струма, която я отделя от Черна гора.

Рила
Рила е най-високата и една от най-живописните планини в България, предлагаща спиращи дъха гледки по всяко време на годината. Планината привлича с божествена красота и невероятно разнообразие от растителен и животински свят. Тук има много реки, извори, потоци, кристално чисти езера. Рила е част от Рило-Родопския масив и заема неговия северозападен край. Тук се намира най-високият връх на Балканския полуостров - Мусала, 2925 м.

Едни от най-красивите екопътеки в България

Пирин
Пирин е една от най-високите планини в България. Част е от Рило-Родопския планински масив. Най-висок връх е Вихрен - 2914 м. Планината е богата на природни забележителности, изключително разнообразие от растения, диви животни, върхове, седловини, езера и др.

Конявска планина
Конявската планина се намира в Западна България. На запад граничи с река Струма, на изток седловината Уши я дели от Верила, а на север и юг се простира до Радомирската и Кюстендилската котловина. Най-висок връх е Виден - 1487 м. На самия връх има телевизионна кула. Северните склонове на планината са покрити с широколистни гори, а южните са слабо залесени. Конявската планина е една от най-красивите в Западна България. Дълбокият й каньон води към живописната долина на река Тлаката.

Земенска планина
Земенската планина се намира в Западна България. На север граничи с река Треклянска, на изток към река Струма образува западния склон на Земенски пролом, от юг е река Драговищица и река Сушичка, а на запад - река Уйнещица. Най-висок връх е Тичак, 1295 м. Достъпът до връх Тичак е забранен.

Пенкьовска планина
Пенкьовската планина се намира в центъра на областта Краище. Представлява 20-километрово било с десетина върха, отделени от малки седловини. На юг Треклянската река я отделя от Земенската планина, на изток от нея е Рудина планина, на север - Ерулската, а на запад - Кобилската. Най-висок връх е Конски връх - 1187 м.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес