Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коя е най-високата планина в Европа?

09 юни 2022, 18:30 часа

За коя планина се сещате, ако ви попитат коя е най-високата планина в Европа? Сигурно за Алпите със своите величествени върхове Монблан и Матерхорн.

Реклама

Но всъщност най-високата планина в Европа е Кавказ.

Кавказ е планинска верига, разположена в Евразия, която се простира между Черно и Каспийско море. На територията на Кавказ са разположени 6 държави: Русия, Грузия, Армения, Азербайджан, Иран и Турция, както и Автономна република Чечения, Аярия, Дагестан, Ингушетия, Северна Осетия. 

Средната височина на кавказките върхове е между 2000 и 3000 м надморска височина. Предполага се, че над 20 върха в Кавказ са по-високи от първенеца на Алпите -  Монблан (някои от тях са в Азия).

Планинската верига е разделена на Голям Кавказ на север и Малък Кавказ на юг. Голям Кавказ започва от полуостров Таман до полуостров Абшерон в Каспийско море. Голям и Малък Кавказ са разделени от Закавказката депресия, която е широка около 100 км и свързва Черноморското и Каспийското крайбрежие. 

Знаете ли коя е най-дългата планина в света?

Най-високите планински върхове в Европа:

В топ 10 на най-високите планински върхове присъстват 8 върха в Кавказ и 2 в Алпите.

1. Елбрус, 5642 м, Русия

Връх Елбрус се намира в Южна Русия, на границата с Грузия, както и на границата на европейското и азиатско тектонско плато. Елбрус е голям стратовулкан, съставен от слоеве лава и вулканична пепел. Има форма на конус с два върха, разположени почти на еднаква височина. Западният връх на Елбрус се извисява на 5642 м, а източният е висок 5621 м. Върховете са на разстояние 3 км един от друг и са разделени от малка седловина на около 5300 м надморска височина. Елбрус се смята за изчезнал вулкан, като последното изригване е от началото на нашата ера, I-II в.
Предполага се, че името Елбрус е от ирански произход и означава”висока” или “искряща” планина. На няколко километра южно от подножието на вулкана е границата на Русия с Грузия.

Източният (по-ниският) връх на Елбрус е покорен за първи път през 1829 г. от Хилар Качиров, водач от Имперска Русия. Едва след 45 години е покорен и западния връх от британска експедиция. В първите години на Съветска Русия районът е изключително популярен сред планинари. На 17 март 1936 г. група алпинисти се опитва да изкачи върха, но за съжаление всички загиват след подхлъзване на леда.

2. Дихтау, 5205 м, Русия

Вторият най-висок европейски връх е разположен само на 5 км от границата между Русия и Грузия. Преведено от тюркски “Дихтау” означава “стръмна планина”. Върхът е известен с изключителната си трудност и често срещани лавини. Наред с К2, Дихтау е сред най-трудните за изкачвани върхове в света. 

Знаете ли какво е славянското име на Стара планина?

3. Шхара, 5201 м, Грузия

Третият най-висок връх в Европа и пръв в Грузия е истинско предизвикателство за изкачване. Върхът се издига на Безенгийската стена - стръмна и изцяло заледена, почти вертикална 12-километрова хребетна линия. Тя е част от Главния кавказки хребет, обсипана е с голи скали и покрита с плътна ледена покривка.

4. Кощан Тау, 5151 м, Русия

Кощан Тау привлича опитни алпинисти със стръмните си склонове от всички страни. Първото изкачване на върха е през 1889 г. през Северния хребет, което е невероятно постижение, като се има предвид, че по това време алпинистите не са разполагали с достатъчно качествено оборудване. Само година преди това през 1888 г. англо-швейцарска експедиция се опитва да покори върха, но всички участници загиват.

5. Казбек, 5033 м, Грузия

Казбек е спящ стратовулкан и често демонстрира тектонична активност, която води до леки трусове. Затова ледниците, разположени по стръмните склонове на Казбек, често падат на големи отломки и създават опасности. През 2014 г. седем души губят живота си след срутване на ледника Девдараки.

6. Тетнулди, 4858 м, Грузия
7. Монблан (Алпи), 4810 м, Франция и Италия
8. Джимара, 4780 м, Русия
9. Ушба, 4710 м, Грузия
10. Дюфур (Алпи), 4634 м, Швейцария. 

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес