Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коя е най-старата сграда в България?

04 април 2022, 11:15 часа
Реклама

България е древна страна с повече от 1300-годишна история. Много преди официалното създаване на Първата българска държава по днешните земи са живели различни племена и народи - траки, славяни, прабългари, римляни, византийци, османци, българи. Всички те са оставили следи от себе си, някои от които запазени и в наши дни. Днес най-силно усещаме присъствието на предците ни чрез сградите, сътворени от тях. Разрушавани от земетресения, пожари, нашествия, много от тях са заличени завинаги. Но има и такива, които устояват на времето и които можем да видим и днес.

Знаете ли коя е най-старата запазена сграда в България?

Едва ли има жител или гост на столицата, който да не е минавал край площад “Света Неделя” в самото сърце на София. Във вътрешния двор на “София Хотел Балкан” е разположена ротондата “Свети Георги”, най-старата сграда в България.

Най-голямата сграда в света

Началото

Ротондата е построена през 4-ти век по времето на разцвета на древна Сердика (римското име на София), когато градът е столица на Вътрешна Дакия. Името “ротонда” идва от наименованието на архитектурния тип (ротонда - сграда, която е застроена на кръгообразна площ).

Ротондата е изпълнявала различни функции.

Учените не са единодушно за първоначалното предназначение на сградата. Богдан Филов предполага, че се е използвала като баня. Други историци твърдят, че е имала функцията на мавзолей или церемониална зала. Най-напред тази сграда се е използвала за тържествени церемонии във връзка с идването на император Константин в древна Сердика, а по-късно за резиденция на император Галерий. Учени предполагат, че в същата сграда са се провеждали събрания на Сердикийския събор през 343/344 г.

От 6 в. сградата е превърната в църква по време на управлението на император Юстиниан Велики. Предполага се, че в този период започва да се нарича на името на светеца Свети Георги.

Макар сградата да устоява на времето, куполът й бива разрушаван няколко пъти - от земетресение, ерозия, нашествия на хуни и вестготи в края на 4 в. и през 9 в. при хан Крум.

Владислав Граматик разказва за ротондата като действащ храм и за пренасянето на мощите на Свети Иван Рилски от Търново в Рилския манастир през 1469 г. Мощите на светеца са били изложени за поклонение за 6 дни в Ротондата. 

Светилището на истината в Тайланд е най-високата дървена сграда в света

При султан Селим I (1512-1520) храмът е превърнат в джамия с името “Гюл-джамаси”. Средновековните стенописи са заличени с бяла мазилка, а стените са изписани с растителни мотиви. След Освобождението сградата е напълно изоставена. След смъртта на Александър Батенберг тя се преустройва на крипта и тук се съхраняват тленните му останки до 1898 г., когато е построен мавзолей в негова част.

Едва през 1915 г. постройката е изчистена и отново превърната в християнски храм. Минарето е съборено, вътрешната мазилка е свалена, а под нея се откриват част от средновековните стенописи, състоящи се от няколко пласта. 

В Ротондата са съхранени 5 слоя стенописи от различни епохи: 1 - античен, 2,3 и 4  - средновековен и 5 - от края на 16 в. от османския период (когато храмът е бил джамия). 

Архитектура

Ротондата е не само най-старата сграда в България, но и една от най-красивите. Представлява цилиндрична куполна постройка, построена върху квадратна основа. Сградата е с ширина около 10 метра, а височината й достига до 14 метра. В Средновековието този тип сгради са се смятали за най-висши в дадена област. Ротондата е била най-внушителната сграда в общия архитектурен ансамбъл. Обикновено тези постройки са били най-високи от останалите. Олтарът е с форма на квадрат, а прозорците до главния вход са с издължена форма.

Днес "Свети Георги" е действаща църква, в която всеки ден се извършва богослужение на църковнославянски.

 

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес