Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коя част от Източна Румелия не става част от Съединена България

05 септември 2024, 18:13 часа

Всяка година на 6 септември честваме Съединението на Княжество България с Източна Румелия. И все пак, не цялата Източна Румелия се присъединява към България. Кои територии остават в Османската империя?

Топханенски акт

На 5 април 1886 г. е подписан Топханенският акт, с който Съединението на България получава международно признание. Наименованието идва от името на султанския кьошк в Цариград и представлява споразумение между Османската империя и посланиците на Великите сили, гаранти на Берлинския договор от 1878 г. - Русия, Австро-Унгария, Германия, Великобритания, Франция, Италия. С този акт се урежда персонална уния между Княжество България и Източна Румелия начело с българския княз.
С Топханенския акт се регламентира управлението на Източна Румелия съгласно чл.17 от Берлинския договор, така че князът е назначен за генерал-губернатор на областта за срок от 5 години от османския султан със съгласието на Великите сили. Под руски натиск Топханенският акт ревизира българо-турската спогодба, сключена на 20 януари в Цариград, премахвайки клаузата за военна взаимопомощ, подкрепяна от Великобритания. С този документ управлението на Източна Румелия официално се поверява на българския княз, като се прави корекция на южната граница.  

Кои територии остават извън България?

През 1886 г. Съединена България е с територия от 96 000 кв.км и население от над 3 милиона жители. В административно отношение тя се разделя на 23 окръжия и 84 околии.

Под властта на султана остават вече окупираните от неговите войски населени места в Кърджалийска околия и 21 селища в района на Тъмръш (по поречието на Въча - дн. в общините Девин и Борино, както и с. Мугла - от общ. Смолян).
В крайна сметка България е принудена да направи малък териториален компромис - връща Кърджали и района Тъмръш в Родопите на Османската империя.

В Народното събрание депутатите обвиняват правителството в малодушие и пораженство. Край на дебата поставя премиерът Петко Каравелов с прочутата си фраза “Господа, яйцето го изядохме ние, черупките останаха за другите!”
В замяна на това османското правителство се отказва от правото си да въвежда войски в България в случай на вътрешни размирици.

Българското правителство приема официално Топханенския акт в края на март. В средата на април княз Батенберг е назначен за османски управител на Източна Румелия. Русофилската опозиция в България и част от националистите критикуват правителството за териториалните отстъпки и непроменения статут на Източна Румелия. Учредява се комисия за ревизия на източнорумелийския устав, което води до намаляване авторитета на княз Александър Батенберг в навечерието на Деветоавгустовския преврат. 

Статутът на Източна Румелия е учреден окончателно 22 години по-късно с обявяването и признаването на Независимостта на България. Кърджалийско и Тъмръшко са присъединени към България през Балканската война. 

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес