Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой е адмирал Нелсън - комуто е издигнат паметник в центъра на Лондон?

06 ноември 2022, 18:00 часа

През пролетта на 1777 г. курсант Хорацио Нелсън, все още не навършил 19 години, издържал изпита си за първо офицерско звание и станал лейтенант от британския Кралски флот. Той бил назначен на 32-оръдейната фрегата Lovestov и заминал за Карибите, където неговият кораб патрулирал морските пътища, защитавайки британските търговски кораби от пирати и капери.

През 1793 г. адмирал Худ изпратил Нелсън да преговаря с британските съюзници - Сардиния и Неаполското кралство. Именно в Неапол той за пръв път видял голямата любов на своя живот - лейди Ема Хамилтън. Легендарният роман между Хорацио Нелсън и Ема Хамилтън обаче ще започне по-късно - през 1798 г.

Битката при Абукир

През май 1798 г. Нелсън не успял да попречи на френската ескадра, която превозила Източната армия на Наполеон Бонапарт в Египет. Той обаче открил вражеската флота в залива Абукир, където Нил се влива в Средиземно море. Вечерта на 1 август 10 английски линейни кораба атакували 13 френски, закотвени неподвижно под прикритието на брегови батареи. Битката продължила цяла нощ - 11 френски кораба били унищожени или пленени, британците не загубили нито един.

Топ 10 на най-големите кораби в света

Английските кораби дошли отново в Неапол през 1798 г. по молба на краля, за да защитят столицата на кралството от войските на Бонапарт. Нелсън, който се възстановявал от скорошната си рана при Абукир, бил настанен в къщата на английския посланик лорд Хамилтън, а лейди Ема се заела лично да се грижи за него. Така започнал този прочут любовен роман, за който знаел целият Неапол и дори съпругът на красивата Ема. Близо 70-годишният сър Хамилтън обаче предпочитал да се преструва, че Нелсън е просто приятел на семейството.

Трафалгарското сражение

На 21 октомври 1805 г. при нос Трафалгар (северно от Гибралтар) се състояло известното сражение на английския флот с обединените флотове на Испания и Франция. Нелсън казал на своите капитани: "Ако не виждате сигналите или не ги разбирате, просто нападайте врага – това никога не е грешка!“

Преди битката облякъл парадната си униформа с многобройни ордени. Предложили му да се облече не толкова забележимо, но той казал: "Аз честно съм заслужил наградите си и честно ще умра с тях!“.

След това Нелсън наредил върху мачтата на неговия флагмански кораб „Виктори“ да бъде издигнат сигнал, който станал легендарен: „Англия очаква всеки да изпълни своя дълг!“

Откриха прочутия потънал кораб "Ендюранс" в Антарктида

Оттогава този текст е бойният девиз на британския флот.

Английският флагман - линейният кораб „Виктори“, се озовал в самия разгар на битката и взел на абордаж френския „Редутабъл“. Един френски матрос, заел позиция на бизан-мачтата (задната мачта), чието внимание било привлечено от богатата униформа с многобройни ордени, стрелял точно от разстояние около 14 метра и улучил британския адмирал.

Куршумът минал през лявото рамо и заседнал в гръбнака. Нелсън бил все още жив, но долната част на тялото му била парализирана. Той умрял три часа по-късно, почти едновременно с края на последната му битка. Победата била пълна: френско-испанският флот изгубил 20 кораба потопени или пленени. Френският командващ, адмирал Вилньов, също бил пленен. Планът на Наполеон да нападне Британските острови се провалил.

Мечтата на Нелсън да бъде погребан в Уестминстърското абатство не се сбъднала. Погребали го в катедралата „Свети Павел“, в ковчег, направен от мачтата на френския флагман; този ковчег неговите офицери му подарили след битката при Абукир.

Британското правителство проявило черна неблагодарност: не признало завещанието на адмирала, в което той молел да се погрижат за любимата му жена. Ема затънала в дългове и скоро се озовала в затвора. Щом излязла от него, избягала от кредиторите си във Франция.

Лейди Ема Хамилтън, прочута с красотата си в цяла Европа, умира в пълна бедност на 15 януари 1815 г.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес