Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой е най-големият град в България след Освобождението?

23 юни 2023, 13:15 часа
Реклама

Мнозина смятат, че София е избрана за столица на младата освободена държава заради размерите или броя на жителите ѝ. Това обаче е погрешна представа. София е бил малък град, но с потенциал за развитие, поради което става и столица на България. Най-големият град в България след Освобождението е друг. Ще познаете ли кой е той? Преди да отговорите обаче нека уточним чий най-голям град търсим – на Княжество България или на Източна Румелия?

Най-големият град в Княжество България след Освобождението

София става столица на Княжество България след Освобождението – през 1879 година, но нейните едва около 12 000 жители, установени по време на първото преброяване на населението у нас през 1880 година, не я подреждат на първо място по големина.  

Не София е най-големият ни град в първите години на свободна България, а Русе, чието население било малко повече от 27 000 души и който е най-големият град у нас още по време на Османското владичество. Наричан „Малката Виена“, тъй като много от сградите му наподобяват по своя бароков стил тези във Виена, Дунавският град е развит още по време на робството, което неминуемо оказва влияние и на големината му – Русе расте и се развива с бързи темпове, преди да вкусим свободата.

Ще познаете ли кой е най-дългият град в България?

Русе остава най-големият и един от най-развитите градове в Княжество България до Съединението, когато след присъединяването си към княжеството Пловдив – столицата на Източна Румелия и най-големият неин град, става най-големият град в България.

Едва няколко години след Освобождението и по време на второто преброяване на населението през 1888-ма година столицата на младата държава – София – се нарежда на по-предно място по големина с 30 000 жители и измества Русе като най-голям следосвобожденски град. По това време – 1888-ма година Съединението вече е факт и Пловдив се е очертал като най-големият град в България с  около 33 000  жители. Така че, макар да измества Русе по брой на неселението, София не става първенец, а остава на второ място след бившата столица на Източна Румелия – града под тепетата.

Най-големият град в България след Освобождението

Ако не делим страната на Княжество България и Източна Румелия, а говорим като цяло за най-големият български град – то това  в първите години след 1878-ма и след Съединението безспорно е Пловдив с население от над 33 000 души според преброяването от 1888 година. Градът е избран за столица на Източна Румелия, а след обявяване на Съединението той става и най-големият град на обединената българска държава, измествайки Русе от първото място.

Знаете ли кой е най-големият град в света?

Други големи родни градове след Освобождението

Сред най-големите градове у нас в първите години от извоюването на бленуваната свобода са:

  • Варна, чието население е било малко над 25 000 души според официалното преброяване. Вероятно фактът, че е пристанищен град, е оказал значимо влияние за развитието на морския град  и е помогнал на Варна да се разраства и да стане четвъртият по големина град у нас след обявяването на България за свободна държава.
  • Шумен заемал петото място по брой на своите жители в първите години от Освобождението – малко над 23 000 души. Градът бил известен като изключително развит занаятчийски център и център на търговията особено по време на Възраждането.
  • Сливен се наредил на шесто място, като той бил популярен с воеводите и хайдутите си, със смелите български борци за свобода.

В първите години след 1878-ма само тези 6 родни града били с население над 20 000 души. Останалите наброявали различен брой постоянни жители – от 10-тина хиляди до малко на 16 000, а най-голяма част – над 80% – от двумилионното население на Княжество България живеело по селата.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес