Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой е най-добрият начин за консервиране на сок от грозде?

14 септември 2023, 17:44 часа

Ако сте щастлив собственик на сладко грозде, тогава може да си консервирате сок от грозде за зимата... Простата рецепта не изисква използването на специална готварска печка, всичко може да се приготви в обикновена тенджера в домашни условия. Можете да вземете произволно количество домашно грозде, количеството захар е посочено за 1 литър натурален сок, получен след варене и прецеждане.

Продукти за консервиране на сок от грозде

·         гроздов сок 1л

·         захар 150гр

Приготвяне на сок от грозде

Гроздето се бере и чепките се измиват няколко пъти. Като начало можете да направите това в голям леген, а след това под течаща вода, така че е много вероятно да премахнете всички насекоми.

За следните манипулации препоръчваме да използвате ръкавици, тъмните сортове грозде могат силно да оцветят кожата на ръцете ви. Когато отстранявате гроздето от чепката, леко намачкайте плодовете с ръце.

Какво се случва с тялото ни, ако ядем грозде всеки ден

Поставете плодовете в голяма тенджера и поставете на котлона. Продължавайки да пасирате плодовете с преса, оставете сместа да заври и гответе 2-3 минути.

Поставете метално сито върху голям съд. В нея черпак по черпак се изсипва от сместа и се пасира с лъжица. Поставете останалата каша в отделен тиган. Засега оставете концентрирания сок настрана.

Напълнете пулпата с вода. Препоръчваме да вземете 1,5–2 части вода за 3 части гроздова смес. Оставете съдържанието на тенджерата да заври и прецедете през марля, като сместа се изцежда с ръка. За да избегнете изгаряне, оставете гроздето да се охлади леко.

Изсипете два вида сок в тенджера, като измерите обема му. Добавете необходимото количество захар (на 1 литър - 150 г), оставете да заври и варете 3-5 минути на тих огън. Опитайте сока, ако се окаже много концентриран, можете да го разредите с вода и да готвите още няколко минути.

Налейте гроздовия сок в стерилизирани буркани или бутилки.

Рецептата за приготвяне на гроздов сок е доста трудоемка, но наистина си заслужава. Трудолюбивите ръце и доброто настроение на домакинята са ключът към успеха на домашните заготовки за зимата.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес