Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой е главният бог на траките?

17 септември 2024, 15:43 часа

Понеже траките нямали своя писменост, за тяхната религия разполагаме с информация, доста ограничена в сравнение с други антични религиозни вярвания и митологии.

Херодот ни е оставил кратко описание на основните култове и най-ярките обичаи на отделните племена, които са допълнени с новини от други автори и особено с посветителни надписи и изображения. Според него всички племена на Тракия, и то с различен произход, са почитали трима богове – Арес, Артемида и Дионис. Освен това тракийските царе и благородници са почитали особено божеството, което Херодот нарича Хермес.

Кой е най-почитаният бог от траките

Предполага се, че най-почитаният бог на Тракия, чийто култ е оцелял дори след масовата романизация, бил Богът-конник Херос – гърците го смятали за аналог на бога на войната Арес (римският Марс). Почитането му било толкова високо, че елините, а след това и римляните смятали Тракия за дом на Арес.

Разлики между Херос и Арес

Но Херос - „тракийският“ Арес, слабо прилича на своя гръцки съименник; в „Илиада“, където той се сражава срещу гърците на страната на троянци и траки, е описан епизод, когато този Арес е ранен от Атина Палада и героя Диомед. Богът се издига на Олимп, обвит в облаци като гръмовержец. Това, че Херос вероятно е бил бог на гръмотевиците, се потвърждава от посветителни надписи в чест на „Херос Перкон”. Именно Херос Перкон е изобразен като прочутия Тракийски конник, който по-късно станал прототип на иконите на Свети Георги, убиващ змея.

Какво трябва да знаем за траките

В тракийското общество се наблюдават ясно отчетливи кастови признаци. Съществували класи на свободни земеделци и занаятчии, които често имали решаващ глас във вътрешната политика. Имало и каста от аристократи-воини, които според Херодот презирали всякакви занаяти и професии, различни от войната, грабежа и лова. Основното им развлечение били конни надбягвания. Благородниците на южните траки покривали телата си с татуировки, а върху главите си оставяли само кичур на главите си. Имало и каста от жреци - най-известният, древен и могъщ жречески род са бесите, служители в града-храм на Дионис-Сабазий в Родопите, на хълма Перперикон. Те притежавали такава сила и известност, че името им се разпространило върху целия племенен съюз, който предвождали.

Елините смятали Тракия не само за родина на жестоките богове Арес и Дионис, но и на най-великите певци, които били мъдреци, прорицатели, притежавали магически дарби и ги почитали като основатели на най-древните тайни мистериални култове – Орфей, Лин, Евмолп. Евмолп се смята за основател на Елевзинските мистерии в чест на Деметра и Персефона, на Орфей се приписва честта да е основател на мистериите в цяла Елада, а освен това и на религиозно-философската школа на орфизма!

Други тракийски богове

Явно южните траки са имали някаква забрана-табу за споменаване на името на боговете, поради което Херодот е толкова пестелив в разказа си за на тракийската религия въпреки, че описва доста подробно скитския божествен пантеон и гетския култ към Замолксис . Многобройните имена на тракийския Аполон - Великият бог, Дипоит, Дарзалас, Дзбелсурд, както и на Гръмовержеца - Великият гръмовержец, Херос Карабазмос, Херос Перкон говорят и за табу върху божествените имена.

Това е, което може да се каже за религията на траките. Остава да добавим, че като цяло тракийските богове са идентични със славянските, балтийските, келтските и германските. Тук виждаме Гръмовержеца, Богинята-майка, Тъмния господар на природата, Младия бог на плодородието и Слънчевия цар-жрец. Изкуството на южните траки свидетелства за силното влияние на гръцката митология върху него; особено митовете за подвизите на Херкулес се радвали на голяма почит и популярност в Тракия. Изключително високото положение на аристокрацията, превърнала се в живи полубогове, допринесло култът към техния главен Бог-конник Херос да се възприема като елитарен и в очите им да засенчи всички останали. Този особен аристократичен култ е може би единствената разлика между тракийската религия и останалите индоевропейски вярвания.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес