Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой е единственият град в Беласица планина?

04 юни 2024, 15:11 часа
Реклама

Беласица - планина между три граници

Беласица е най-южната планина от Осогово-Беласишката планинска група и се намира в областта Македония. Общата площ е 670 кв.м. Днес планината заема територии от Гърция (около 45%), Северна Македония (около 35%) и България (около 20%). В гръцката й част се намира биосферният резерват езерото Керкини.

Заради граничното си местоположение, допреди 2 десетилетия, достъпът до планината беше затворен и строго охраняван. Това е една от причините за съхраняването на природата на Беласица. Планината е обявена за природен парк най-вече заради вековните гори от бук, източен чинар и кестен. Флората на Беласица включва около 1200 растителни вида, което е около ⅓ от флората на България. Планинското било е тясно, остро, на места скалисто или покрито с пасища.

Най-висок връх е Радомир - 2029 м. При връх Тумба (1885 м) се събират границите на България, Гърция и Северна Македония. 

В природен парк “Беласица” са изградени 4 тематични пътеки:
* Пътеката на мравката
* Приятели
* Пеперудите и цветята на Беласица
* Животът на кестена.
В българската част на Беласица са построени 2 туристически хижи - Беласица и Конгур.

Селища в Беласица
В подножието на планината и в трите държави са разположени редица села и само един град.

В коя държава се намира най-големият град в света

Кой е единственият град в планината Беласица?

Петрич

Единственият град в Беласица се намира в българската й част. Петрич е разположен в южната част на Санданско-Петричката котловина, в северното  подножие на планината Беласица, близо до границите с Гърция и Северна Македония. 

Петрич в миналото
Градът е наследник на античния град Хераклея Синтика, който възниква през V-IV в.пр.н.е. в подножието на планината Кожух, местност Рупите. През 168 г.пр.н.е. Хераклея Синтика е завладяна от римляните и съществува като римски град до VІ в, когато е превзет от славяните.

През 837 г. при хан Пресиян градът влиза в пределите на Първата българска държава. Градският център се измества на юг - в полите на планината Беласица. През Средновековието Петрич е важен център на отбранителната система на България. Градът е известен като крепост, която брани долините на Струма и Струмешница срещу нападенията от византийците. На 18 км западно от града през 1014 г. се състои едно от най-трагичните събития в българската история - битката за Самуиловата крепост.

Пленени и ослепени са 14 000 български войници.
По време на османското робство градът се превръща във важен административен и военен център. По силата на Санстефанския мирен договор градът влиза в пределите на освободена България. На 20 май 1878 г. българската община в града се присъединява към Мемоара на българските църковно-училищни общини в Македония до Великите сили с искане за влизане в сила на Санстефанския договор и присъединяване на Македония към България. Според Берлинския договор Петрич е върнат обратно на Османската империя. 

Как е името на най-южния град в България?

По време на Балканската война през октомври 1912 г. Петрич е освободен от четата на капитан Никола Парапанов. Турците напускат града, както и голяма част от гъркоманите, които се заселват от другата страна на Беласица. Намаленият брой на жителите на града отново се увеличава след Междусъюзническата война, когато хиляди бежанци се връщат в родината. В Петрич се установяват около 4500 бежанци от анексираните от Сърбия и Гърция Вардарска и Егейска Македония.  

През октомври 1925 г. по време на гръцко-български пограничен конфликт, известен като Петричкия инцидент, градът е бомбардиран от гръцката армия. Петричане дават решителен отпор и не допускат градът да бъде превзет.

Петрич днес
Днес Петрич е административен, стопански и културен център на община Петрич. Населението на града е 28 000 жители.
Известен е като града на баба Ванга. Близо до града в местността Рупите се намира храм “Света Петка Българска” близо до къщата и гроба на Петричката пророчица. Заслужава да се посети и античният град Хераклея Синтика, разположен върху южния склон и подножието на Джонков връх, който е част от вулканичното възвишение Кожух.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес