Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои традиционни арменски ястия са любими на всички българи

20 октомври 2024, 06:00 часа

Съчетавайки древни рецепти и модерни интерпретации, арменската кухня предлага ястия, които са се превърнали в любими не само на жителите на страната, но и на тези извън нея. Българите, като нация с кулинарни предпочитания към вкусни и питателни храни, също намират арменската кухня за изключително привлекателна. В тази статия ще разгледаме кои традиционни арменски ястия са се утвърдили като любими на българите.

Хоровац

Хоровацът е арменският еквивалент на добре познатия кебап, което го прави много близък до вкусовете, предпочитани от българите. В Армения това ястие се приготвя на открит огън, като се използват свинско, агнешко или говеждо месо. Това месо се пече на мангал, което му придава специфичен аромат и сочност, без да се добавят много подправки – арменците вярват, че месото трябва да запази своя естествен вкус. За българите, които са почитатели на месни ястия на скара, хоровацът е идеално предложение. Комбиниран с лаваш (арменски плосък хляб) и печени зеленчуци като домати и патладжани, това ястие се харесва както заради вкуса, така и заради простотата си.

Топ 10 на най-вкусните български ястия за чужденци

Кофта

Кофта е друго класическо арменско ястие, което лесно намира място на българската трапеза. Това са кюфтета, приготвени от кайма, лук и булгур, които се варят в бульон, а не се пекат на скара, както е обичайно в много други кухни. Арменската версия на кофтата има уникален аромат, благодарение на добавката от меласа от нар и кафява захар, които придават леко сладко-кисел вкус. За българите, които обичат кюфтета и други ястия с кайма, кофтата е интересна и вкусна вариация, която лесно може да бъде оценена.

Долма

Долма, или както е наричана в Армения „толма“, е ястие, което е широко разпространено не само в Армения, но и в много други страни от региона. Арменската версия на долмата обаче има свой специфичен характер. Лозовите листа се използват за увиване на смес от мляно месо, ориз и ароматни подправки, като арменците често добавят и други съставки като леща, тиквички и дори патладжан. Българите, които също имат традиция да приготвят сарми, особено около празници, намират арменската долма за привлекателна със своята богатост на вкусове и разнообразие на съставки.

Как да подредим кухнята за есента според фън шуй?

Ишхан

Ишхан е специално ястие, базирано на севанската пъстърва – риба, която е известна със своя плътен и наситен вкус. В България рибата също заема важна част от кулинарията, особено по време на празници като Никулден. Затова ишханът лесно намира почитатели сред българите. Арменската пъстърва може да се приготви по много различни начини – варена, печена, задушена или дори пълнена с ядки или плодове. Най-популярният начин обаче е рибата да бъде приготвена с вино и билки, което я прави истинско удоволствие за небцето.

Манти

Манти е арменският отговор на кнедли и също се оказва изключително обичано ястие сред българите. Това са малки печени кнедли, които обикновено се сервират в доматен сос и се допълват с чесново кисело мляко. Манти е ястие с хрупкава текстура отвън и мек, ароматен пълнеж отвътре. Българите, които обичат ястия с тесто като баница или кюфтета с гарнитура от сос, лесно се влюбват в това арменско ястие.

Арменската кухня предлага богата гама от вкусове и текстури, които лесно намират своето място и на българската трапеза. И двете страни споделят любовта към добре приготвеното месо, свежите зеленчуци и ароматните подправки, което прави тези ястия толкова популярни и у нас. 

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес