Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои съдове са най-подходящи за микровълновата фурна?

09 януари 2023, 16:00 часа

Микровълновата фурна е твърдо установена в нашите кухни. С нея можете да затопляте храна, да готвите различни ястия, да печете, размразявате и гриловате. Въпреки това не всяка чиния или купа може да бъде използвана на микровълни. Неправилно избраните съдове могат да доведат до навлизане на вредни вещества в храната и дори да повредят самата микровълнова печка.

КАКВО НЕ СЕ СЛАГА В МИКРОВЪЛНОВА ФУРНА?

МЕТАЛ

Металните прибори отразяват, а не провеждат микровълните, така че в най-добрия случай храната ще се нагрява по-бавно, а в най-лошия може да възникнат статични разряди, които да повредят микровълновата печка.

КРИСТАЛ

Кристалът съдържа метали като олово и сребро и колкото по-високо е качеството, толкова по-високо е съдържанието на тези елементи. Поради наличието на метали кристалът ще се нагрее много бързо и поради това ще се разбият на парчета от излагане на микровълни.

ТЪНКО СТЪКЛО

Контейнер от леко стъкло, който не е предназначен за готвене, може да се спука под въздействието на високата температура на нагрятото ястие, така че е по-добре да не рискувате.

КАКВИ СЪДОВЕ СА ПОДХОДЯЩИ ЗА ЗАТОПЛЯНЕ НА ХРАНА В МИКРОВЪЛНОВА?

СПЕЦИАЛЕН КОМПЛЕКТ ЗА МИКРОВЪЛНОВА

Съдовете за готвене, предназначени специално за микровълнови фурни, са маркирани със знака „Микровълнова“ или съответните пиктограми. Обикновено пиктограмите изобразяват микровълнова фурна. Ако иконата е зачеркната, съдовете не могат да се използват в микровълнова печка.

Топ трик за почистване на микровълновата фурна само за 30 секунди без сода и оцет

СТЪКЛО

Дебелите стъклени съдове са чудесни за микровълнова печка. Можете да затопляте, размразявате или готвите в микровълнов режим. Но за режими като грил и конвекция е необходимо топлоустойчиво стъкло, което не се страхува от много високи температури.

ПОРЦЕЛАН

За да затоплите и приготвите храна в микровълнова фурна, съдовете трябва да са устойчиви на топлина. На това изискване отговарят повечето видове порцелан.

КЕРАМИКА

Повечето керамични съдове са подходящи за микровълнова печка. Ако контейнерът е покрит с глазура, внимателно го проверете за пукнатини. Повредените глазирани съдове, както и частично глазираните, се нагряват неравномерно, което може да доведе до разцепване.

СИЛИКОНОВИ ФОРМИ

Силиконовите форми за кексчета и гювечета отлично понасят действието на микровълновите лъчи. В допълнение, те имат незалепващи свойства и не се страхуват от високи температури.

8 лайфхака за почистване на микровълнова печка от мазнина и миризми

ПЛАСТМАСОВ

Пластмасовите контейнери са универсална опция, стига да са маркирани с икона за микровълнова фурна. Но обикновените пластмасови съдове, по-специално чиниите, не трябва да се поставят в микровълновата, тъй като при нагряване могат да отделят вредни вещества.

ПОЛИЕТИЛЕН

Полиетиленовите кесии за печене са удобен начин за готвене в микровълновата фурна. Също така изключително популярни са картофите, изпечени в найлонов плик: няколко минути - и ястието е готово.

ХАРТИЯ

Може да претопляте храната в картонената кутия, в която е била опакована, както и да използвате картонена чаша или поднос.

Как се чисти микровълнова, така че да я ползваме най-дълго без проблем?

ГЛАВНОТО Е БЕЗОПАСНОСТТА

Ако се съмнявате дали някой контейнер е подходящ за микровълнова фурна или не - предпочитайте друг вариант. Ако привидно подходящ съд искри при използване в микровълновата, извадете го незабавно и не го поставяйте отново във фурната.

ТЕМПЕРАТУРНИ ПРОМЕНИ

Не допускайте силни промени в температурата на съдовете. Не се препоръчва да поставяте съдове, които току-що са извадени от хладилника, в микровълновата фурна или, обратно, да поставите загрят съд върху студена повърхност.

ПАЗИ ДИСТАНЦИЯ

Съдовете не трябва да докосват стените на включената микровълнова фурна.

ИЗБЯГВАЙТЕ

Забранено е претоплянето и готвенето на храна в херметически затворени опаковки.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес