Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са най-опасните наркотици?

14 май 2023, 09:00 часа

Трудно е да се каже недвусмислено кои наркотици са най-опасни, защото всеки човек е индивидуален. Но експертите са идентифицирали шест класа наркотици, които са най-страшни.

Ето какво ни разказва д-р Татяна Кориналдеши

Въпреки факта, че лечението на наркоманията е доста развито, в много страни се разработват иновативни подходи и лекарства и се анализира психическото и психологическото състояние на пациентите, основният проблем все още остава. Лечението на зависимия човек е особено трудно, ако той приема сериозни наркотици дълго време. Ето защо трябва да потърсите помощ в ранните етапи на формирането на проблема.

Няколко сценария за приобщаването на тийнейджъри към наркотиците

Хероин. Принадлежи към най-страшните наркотици от категория А, които имат силен ефект върху мозъка и съзнанието на човек. Това е синтетично вещество, което предизвиква пристрастяване от първата доза. Според статистиката повече от 30 процента от наркозависимите употребяват хероин. Лечението на наркотична зависимост след хероин е много трудно, той разрушава тялото, мозъка и физическата активност, нарушава работата на много органи.

Кокаин. На второ място по отношение на опасността. Има праховидна структура. Синтетично вещество. Силен наркотик, който води до мигновено пристрастяване с необратими последици. Фаталното разрушаване на тялото и пълна недостатъчност на мозъчната дейност е стандартно състояние за зависимите от кокаин. Счита се, че е доста труден за получаване, но това не спира онези, които искат да получат доза. Кокаинът е в състояние напълно да промени реалността в съзнанието на човек.

Смеси за пушене или „спайс“. Тези вещества придобиха популярност сред младите хора и юношите. Не е трудно да си купите спайс и много хора знаят как да си направят смес сами. За да бъде ефектът по-силен, естествените вещества се обработват химически, което води до намаляване на мозъчната активност, разрушаване на вестибуларния апарат. Центровете за лечение на наркомании и правилното лечение могат да помогнат да се отървете от зависимостта, но човек трябва сам да почувства, че има нужда от помощ.

Нараства употребата на незаконни наркотици в Европа

Барбитурат. Комбинация на химически медицински елемент със силно успокоително или психотропно средство. Не е много разпространен, не повече от 10% от наркозависимите хора зависят от него. Като цяло, това е седативно, психотропно средство, използва се в лечебни заведения за лечение на пациенти с проблеми с мозъчната дейност или подценен праг на болка. Барбитурати не се продават в аптеките, но има моменти, когато лекарството се изважда от лечебните заведения и се продава на наркомани с цел лечение. Рехабилитацията с барбитурат е много трудна, лечението на наркоманията трябва да бъде цялостно, необходима е пълноценна поддръжка на организма.

Дезоморфин. Някои го смятат за най-ужасния наркотик. Наричат го „крокодил". При продължителна употреба тялото започва да умира, докато човекът е все още жив. Лесно се прави в домашни условия, което го прави още по-страшен.

Марихуана (коноп, канабис). Наркотично вещество от естествен произход, но именно тя е първата стъпка към пристрастяването. Най-често тийнейджърите започват именно с канабис, вярвайки, че това не е опасно. Всъщност, марихуаната може да доведе до болест на Алцхаймер и намалена мозъчна активност.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес