Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са традиционните английски ястия, които са странни за чужденците

20 октомври 2024, 11:00 часа

Английската кухня често изненадва чужденците със своите уникални ястия, които не само впечатляват с необичайни вкусове, но и със странни имена. Въпреки че за местните тези ястия са част от ежедневието и културата, за много посетители от други страни те могат да изглеждат нетипични или дори ексцентрични. В тази статия ще разгледаме някои от най-странните за чужденците английски ястия, които въпреки първоначалния си вид или име, често се оказват невероятно вкусни.

Риба и пържени картофи

Започваме с едно от най-емблематичните британски ястия – риба и пържени картофи, познато като "fish and chips". Това ястие може да не изглежда странно на пръв поглед, но за някои чужденци е необичайно как тази комбинация се възприема като класика във Великобритания. Хрупкавите пържени картофи и запечената треска или пикша са изключително популярни и често се сервират с оцет или пюре от грах. Смята се за една от по-здравословните опции, предлагани в британските заведения, но за хората от други държави може да изглежда твърде просто или тежко.

5 национални кухни, които задължително трябва да опитаме

Хагис

Хагис е традиционен деликатес, който определено шокира много чужденци. Това е ястие, приготвено от различни овчи органи като дроб, сърце и бели дробове, които са смесени с овесени ядки, лук и подправки. Цялата смес се пълни в овчи стомах и се сварява. Въпреки че може да звучи отблъскващо за хора, които не са свикнали с употребата на вътрешности в кулинарията, хагисът е истинска гордост за местните. 

Жаба в дупката

Вероятно едно от най-странно звучащите ястия в английската кухня е „Жаба в дупката“. Въпреки необичайното си име, това ястие няма нищо общо с жаби. Състои се от наденички, които се запичат в тесто за йоркширски пудинг, и обикновено се сервира с лучен сос и зеленчуци. Името на това ястие предизвиква много спекулации, но никой не знае със сигурност откъде произлиза. За чужденците, „Жаба в дупката“ е не само странно наименование, но и комбинация от съставки, която е доста различна от това, което биха очаквали.

Какво задължително да ядем, ако сме в Прага

Свински пай

Свинският пай е още едно традиционно английско ястие, което също може да се окаже необичайно за много посетители. Този пай се приготвя със свинско месо, обикновено накълцано грубо, заобиколено от тесто с дебела коричка. Особеност на свинския пай е слоят от желиран свински бульон, който се намира между месото и тестото. Много англичани го хапват студен за закуска или като лека храна през деня. За чужденците, особено тези, които не са свикнали с желирани храни, този пай може да се стори доста необичаен, но неговата уникална текстура и вкус го правят любимо ястие в Обединеното кралство.

Английската кухня е пълна с традиционни ястия, които може да изглеждат странни на пръв поглед, но са дълбоко свързани с културата и историята на страната. Макар че някои от тези храни може да се сторят необичайни за чужденците, те предлагат автентичен вкус и уникален поглед към кулинарните традиции на Великобритания. Опитването на тези ястия може да бъде истинско приключение, което ви позволява да се докоснете до духа на местната кухня и да разширите гастрономическите си хоризонти.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес