Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са незаменимите аминокиселини и в кои храни да ги търсим

22 септември 2024, 12:00 часа

Аминокиселините са най-простите съединения, които се образуват при разграждането на белтъчната храна в червата. Именно в тази форма организмът ни усвоява протеините.

За да функционира правилно, човешкото тяло се нуждае от повече от 20 вида аминокиселини. Но само девет от тях са незаменими. И ето защо.

Кои са незаменимите аминокиселини?

Още: Не сте предполагали: Ето колко са важни аминокиселините и как да си ги набавим

Някои аминокиселини, ако са необходими, организмът е в състояние да произвежда самостоятелно, дори без да получава белтъчна храна. Затова те се наричат неесенциални или заменими.

Неесенциалните аминокиселини са тези, които тялото ни не може да произвежда. Те трябва да идват от храната, в противен случай няма откъде да ги получим.

Ако човек не си набавя незаменими аминокиселини от храната, това ще бъде катастрофален удар върху здравето му.

Какво представляват незаменимите аминокиселини и защо са необходими?

Още: Какво представляват аминокиселините и какво ги прави толкова важни

Аминокиселините играят огромна роля в развитието и възстановяването на мускулите, костите, другите тъкани. Но техният недостиг може да засегне не само опорно-двигателния апарат, но и други системи - нервна, имунна, храносмилателна.

Ето за какво отговарят деветте незаменими аминокиселини.

1. Фенилаланин

Въз основа на тази аминокиселина организмът произвежда такива невротрансмитерни хормони като адреналин, допамин, тирозин и норепинефрин. Освен това фенилаланинът е необходим за производството на други, заменими аминокиселини, както и на някои ензими.

Още: BCAA за жени: основна добавка или е по-добре да се избягва

2. Валин

Участва в енергийния метаболизъм (благодарение на тази аминокиселина клетките получават енергия от глюкозата в кръвта), стимулира растежа и регенерацията на мускулите.

3. Треонин

Без него е невъзможно да се произвеждат такива белтъчни структури като колаген и еластин, които са най-важните компоненти на кожата и съединителната тъкан.

4. Триптофан

Той е прекурсор на серотонина - хормон, който регулира апетита, съня и настроението.

5. Метионин

Тази незаменима аминокиселина играе важна роля в метаболитните процеси и детоксикацията, т.е. спомага за извеждането на продуктите от разграждането на клетките от организма. Освен това метионинът е необходим за растежа и регенерацията на различни тъкани, усвояването на цинк, селен и редица други минерали.

6. Левцин

Изключително необходим за синтеза на протеини (включително колагенови влакна), заздравяването на рани и възстановяването на мускулите. Левцинът също така спомага за регулиране на нивата на кръвната захар и участва в производството на хормони на растежа.

7. Изолевцин

Участва в метаболизма, който се осъществява в мускулната тъкан, както и в производството на хемоглобин и някои функции на имунната система.

8. Лизин

Необходим за усвояването на калция, синтеза на някои хормони и белтъчните тъкани (същите колаген и еластин).

9. Хистидин

Тази аминокиселина е в основата на производството на хистамин - невротрансмитер, който позволява на имунната система да реагира бързо на всички видове стимули. Нормалното храносмилане, сексуалната функция, сънят и бодърстването са практически невъзможни без хистидин. Тази аминокиселина участва и в създаването на миелиновата обвивка - защитна бариера, обграждаща нервните клетки.

Кои храни съдържат незаменими аминокиселини?

Основният източник на незаменими аминокиселини са белтъчните храни. Те обаче се предлагат в много различни форми.

Храните, които съдържат всичките девет незаменими аминокиселини, се наричат пълноценни протеини. Тези, в които липсват една или две аминокиселини, се наричат непълноценни протеини.

Най-добрите източници на незаменими аминокиселини са животинските протеини. Но дори и да сте вегетарианец, можете да направите диетата си пълноценна. За целта е достатъчно всеки ден да консумирате различни видове растителни протеинови храни. По този начин отсъствието на аминокиселина в един продукт ще бъде компенсирано от наличието ѝ в друг.

Пълноценни източници на протеини

Такива храни са:

- месо:
- яйца;
- морски дарове;
- млечни продукти;
- някои растителни храни: елда, соя, киноа.

Непълноценни източници на протеини

Много, но не всички наведнъж незаменими аминокиселини ще ви осигурят:

- ядки;
- бобови растения (боб, нахут, грах);
- слънчогледови семки, тиквени семки, сусам;
- пълнозърнести продукти - хляб, овесена каша;
- зеленчуци.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес