Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са най-добрите картофи за пържене - ето по какво се познават

21 ноември 2023, 15:13 часа
Реклама

Пържени картофи - едва ли има някой, който да не ги обича. В приготвянето им няма нищо сложно. Но за да не останете разочаровани, важно е да изберете подходящите за този вид топлинна обработка зеленчуци.

На пазара се предлагат различни видове картофи – жълти, розови и лилави. Сортовете се различават по структура на пулпата и съдържание на нишесте. Сортовете също са разделени на категории - A, B, C и D. Клас А е най-лошият за варене, а клас D е идеален за пюрета.

Клас А е по-гладък на допир, докато варените сортове имат по-грапава повърхност. Имайте предвид, че белите картофи обикновено се готвят добре и са богати на витамин С.

Лекар разкри неочакван ефект от пържените картофи

Кои картофи са най-добри за пържене?

Те трябва да имат средно съдържание на нишесте. Обикновено това е плод с червена или жълта кожа. При пържене получават хрупкава коричка, но остават меки отвътре. Ако изпържите брашнен сорт, той ще стане на парчета.

За пържене е по-добре да използвате чугунени тигани с високи страни и дебело дъно. Подходящи са сортовете „Фонтане“, „Санте“ и „Алмера“.

Ако след разрязване на картофа той отделя голямо количество белезникава течност, това означава, че той е с високо съдържание на нишесте. За целта е добре преди пържене парченцата от зеленчука да се накиснат в студена вода. Оставете ги да престоят в нея около 15-20 минути. След това ги извадете и подсушете преди да ги сложите в сгорещеното олио.

Малки трикове при пържене на картофи

За приготвянето на перфектната гарнитура от пържени картофки, освен правилният избор на сорт, всяка домакиня трябва да знае и някои малки трикове.

Преди пържене трябва старателно да изплакнете и обелите грудките като ги почистите от мръсотия и излишна кора. След това трябва да ги подсушите върху хартиени кърпи или в цедка - това ще премахне излишната влага, която може да попречи на образуването на хрупкава коричка. Също така си струва да запомните, че картофите трябва да бъдат нарязани на еднакви парчета - това ще помогне да се постигне същата степен на готовност и ще предотврати преваряването на някои парчета.

Съхраняването на клубените преди пържене също е важно. Те трябва да са напълно сухи, затова след закупуване се препоръчва да се съхраняват на хладно и тъмно място без достъп на светлина, за да се избегне покълването. Също така е необходимо да се избягва съхранението до други зеленчуци или плодове, тъй като те могат да причинят бързо покълване на клубените.

Още: Тези пържени картофи се приготвят 2 пъти по-бързо и стават много по-вкусни

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес