Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са най-умните кучета - познайте ги

13 март 2023, 19:21 часа

Някои породи кучета имат по-висок интелект, по-добра памет и по-лесно се обучават. Ако планирате да имате истински приятел, трябва да вземете предвид и тези качества на бъдещия домашен любимец, когато избирате.

Кои породи се считат за най-умни?

Немска овчарка

Може би всеки знае за умствените способности на тази порода. Тези кучета се отличават с висок интелект и феноменална памет.

Немските овчарки често се използват като надеждни пазачи и защитници, тъй като те могат лесно да се справят с всяка опасност, не се страхуват от екстремни ситуации и са много обучаеми.

Бордър коли

Смятат се за едни от най-умните домашни любимци – можете да научите кучето да изпълнява най-много команди. А самият процес на обучение ще бъде много бърз и лесен.

Пудел

Сладко и бързо куче, което се отличава предимно с оригиналния си външен вид. А пуделите са много послушни и бързи, бързо запомнят всички команди и обичат да научават нещо ново.

Ако едно куче е отровено, то проявява следните симптоми

Голдън Ретривър

Това е много мила и интелигентна порода кучета, която е особено популярна като семейно животно, защото се разбира добре с деца. Ретривърът се поддава отлично на обучение, може да се научи да изпълнява различни команди, чувства се добре както в къщата, така и в апартамента.

Шелти (шотландска овчарка)

Шотландската овчарка е умно и лоялно животно, което бързо може да се научи да разбира всички команди и думи на стопаните.

И въпреки че е лесна за обучение, тя може да покаже характер. Ето защо е по-добре да не говорите твърде грубо и пренебрежително, защото животното лесно улавя интонации и може да протестира, ако нещо не му харесва.

Доберман 

Това е много умна и бърза порода кучета. Доберманът разбира добре йерархията, той е лоялен и предан на собственика. Основното нещо е правилно да покажете кой от вас е отговорен.

Ако правилно обучите животното, ще получите надежден защитник и безстрашно куче, което обаче ще остане добро към своите собственици и всички членове на семейството.

5-те най-често предавани болести от куче на човек

Папийон

Въпреки малкия си размер, това е послушна, интелигентна порода, която никога не може да седи мирна. Поради малкия си размер папийоните могат да се отглеждат на закрито. Въпреки това е необходимо да им осигурите редовна активност и задължително да излизате на разходка всеки ден.

Австралийско овчарско куче

Това е много умна и приятелска порода кучета, която взаимодейства добре с хората и се разбира добре с малки деца.

Тази порода се нуждае от редовно движение и упражнения. За да освободи енергия, кучето трябва да тича много и да се упражнява често. В знак на благодарност домашният любимец ще зарадва своите собственици с послушание, изпълнение дори на най-сложните команди и разбиране на хората от половин дума или поглед.

Австралийска овчарка (Aussie)

Австралийската овчарка се отличава с външни характеристики: оригинално оцветяване и дълга пухкава козина. Това е трудолюбива и отговорна порода, която лесно издържа на всякакви условия и не използва излишна сила. А австралийците са много лоялни и нежни към стопаните си, разбират се добре с деца и дори с котки.

Ротвайлер

Това силно и мощно куче има и висок интелект. Ротвайлерът се обучава лесно и може да бъде обучен да изпълнява различни команди. Кучето винаги остава предано на собственика, то е надежден защитник, който никога няма да го предаде. Единственото условие за отглеждане на домашен любимец е редовното движение и обучение.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес