Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са най-известните българи в чужбина, за които не знаем? Топ 10 ще ви изненада

05 август 2022, 15:42 часа

Талантливи, даровити и успешни българи представят страната ни пред света и я прославят през вековете. Със сигурност сте чували имената на Райна Кабаиванска, Силви Вартан, Филип Киркоров, Григор Димитров, Васко Василев, Нина Добрев и много други успели зад граница. България има обаче и своите синове и дъщери, постигнали мечтите си и прославили страната ни по света, за които не знаете. Кои са най-известните българи извън родината ни, за които знаем твърде малко и чиито имена не сме чували? Да ви запознаем.

Кои са най-известните българи в чужбина, чиито имена не сме чували – нашите топ 10

1.  Маргарита Ибрахимова

Чували ли сте това име? Дори да познавате дамата, то името навярно ви е чуждо, тъй като е рожденото на Рита Уилсън – известна актриса и режисьор зад граница с български корени. Прякорът и фактът, че не е родена в България, допринасят много малко българи да знаят за корените ѝ, както и да включват името ѝ, изброявайки кои са най-известните българи в чужбина.

2.  Ралица Василева

Ралица е софиянка, заминала през 1991 година с жълти стотинки в джоба и малко дете да търси късмета си и да се опита да преуспее далеч извън България. Стажът в CNN, който съумява да изкара, се превръща година по-късно в постоянна работа и днес тя е сред най-известните журналисти и репортери, отразяващи новини по целия свят.

Най-много българи в чужбина има в Германия - цели 416 хиляди

3.  Росен Райчев

Име, неизвестно за мнозинството българи, но познато в президентството в Америка, тъй като картини на този художник украсяват сградата. Росен става известен в Америка с портретите си на американските президенти на 20 век  и се утвърждава като един от водещите портретни художници в цяла Америка.

4. 5 и 6. инж. Божидар Янев, арх. Йорданка Георгиева, Анджела Данаджиева

Събираме заедно имената на няколко българи, които сме включили в класацията „Кои са най-известните българи в чужбина, за които не знаем“, тъй като те са инженери и архитекти. Смятате, че в България няма достатъчно добри архитекти, които да променят облика на страната ни? Грешите. Няколко успешни архитекта извън България са доказали пред света, че българите са знаещи и можещи. Сред тях са инж. Янев, главен инспектор на нюйоркските мостове, младата българка арх. Йорданка Георгиева, класирана от калифорнийския вестник „Ориндж Каунти” сред първите 10 най-признати и търсени архитекти в САЩ, Анджела Данаджиева – архитектът, променил изцяло облика на градове като Сиатъл. Можем да продължим изброяването и да ви удивим със способностите на българските архитекти, но ще спрем до тук, за да включим в класацията и известни българи, за които не знаете, успели в други сфери извън границите на родината ни.

7. Илияна Ритекс

Българката, родена във Варна, е сред най-известните модни дизайнери в САЩ, където завършва Академията за изкуства и дори съумява да остане там като преподавател. Звездата ѝ изгрява, след като тоалет, сътворен от нея, е носен в сериала „Сексът и градът“. Да, България има своите имена в световната мода, за които не знаете и които заслужават да открият своето място в класацията кои са най-известните българи зад граница, чиито имена са ни непознати.

Знаете ли къде има най-много българи в чужбина?

8. София Борисова

София е дамата, покорила модния подиум в столицата на модата Милано със самостоятелно ревю на булчински тоалети. Запалените по модата може и да са срещали името ѝ, тъй като София Борисова е създател на популярната модна къща „Романтика Фешън“ и носител на най-престижния приз за мода и стил в България „Златна Игла“.

9.  Юлия Кръстева

Психоаналитик, лингвист, семиотик, философ, писател – Юлия има не само една сфера, в която е постигнала успехи, прославящи България зад граница. Творбите ѝ са толкова успешни, че ѝ донасят международната награда в памет на Лудвиг Холберг за принос в граничните области между език, култура и литература.

10.  Георги Наджаков

Не само компютърът е дело на българин – Атанасов, но и принтерът, без който не можем. Негов създател е българинът Наджаков. Други българи, изобретили уреди, вещи, машини, използвани, признати и необходими в световен мащаб, са Асен Йорданов – конструктор на първият пътнически самолет, Асен Йорданов – създател на въздушната възглавница за автомобилите, Димитър Пасков – създател на лекарството Нивалин и много други, с които да се гордеем.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес