Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са най-интересните легенди за някои места в България?

17 юни 2022, 18:15 часа

България е невероятно красива страна, в която има много уникални забележителности, които понякога са обвити от интересни митове и легенди. В тази статия ще споделим с вас интересните легенди зад две уникални за страната ни места. Вижте кои са те и какво ги прави специални. 

Белоградчишките скали

Скалният феномен е добре познат и привлича множество туристи, но колко ли от тях знаят историите и легендите, които са свързани с това място? Едно от най-популярните местни предания гласи, че преди време на най-високите каменни образувания е имало два манастира. Един за мъже, а друг - за жени. В женския манастир расла чудна хубавица, която носила името Вита. Тя често пасяла козите на манастира по скалистите склонове и се грижила за тях. И така времето минавало.

Кои са най-интересните легенди свързани с български крепости?

Един ден докато били на паша, тя чула приказната мелодия от кавала на млад овчар, който също ходил в района. Тя се влюбила в него от пръв поглед. За зла участ скоро след това родителите на Вита я затворили в манастира със забрана да излиза въобще. Това станало по съвет на стар игумен от мъжкия манастир. Времето минавало, а красавицата се поболявала зад дебелите стени на манастира. Настанало Благовещение. Вита била в стаята си и оплаквала съдбата, като чула същата мелодия от кавал. Тя излязла сред събраните хора, за да види младежа, в който се влюбила. Забелязал я и той, но преди да успеят да разменят и дума, тя била отведена от игуменката. Младият овчар си послужил с хитрост и станал прислужник в мъжкия манастир. Двамата с Вита започнали да си устройват тайни срещи вечер когато всички спели.

Година по-късно от килията на Вита се чул детски плач. Игуменките разбрали за случилото се и прокудили младата красавица с детето ѝ. Тя се молила за помощ, но те били непреклонни. За зла участ, като послушник в мъжкия манастир нейният любим не могъл да направи нищо. Като изгонени от манастира, Вита и детето се скитали, но никой не им подавал ръка. Тя се върнала под стените на женския метох и заплакала. И тогава станало нещо невероятно - земята се разтресла и женският манастир рухнал, а тъжната Вита се превърнала в камък със своята рожба. Същата участ сполетяла и монасите от мъжкия манастир, заедно с любимия на Вита - те се вкаменили. И до днес двамата влюбени могат да се видят вперили поглед един към друг. 

Кои са най-известните митове и легенди в света?

Калиакра

Сигурни сме, че мнозина от вас са посещавали нос Калиакра и са виждали останките от крепостта, която се намира там. Следващия път като го посетите и отправите поглед към необятната морска шир може да си спомните за тази легенда: 

По времето когато България била завладяна от османците на това място били пленени четиридесет от най-красивите моми в региона. Те били хванати заедно и затворени в пещерите под носа, за да не избягат. Пазили ги най-страшните войници. Момите трябвало да бъдат дадени като подарък на "храбрите" османци, които извършвали зверства над местното население. Съдбата на момичетата била ясна, но те отказали да се примирят с нея. Най-решителната от тях предложила план, който да им позволи да спасят своята чест. Той бил страшен, но смел - да скочат заедно от високите скали в морето. Това би боло по-добра участ от това да попаднат в плен. За да не се откажат, те сплели косите си заедно и по залез изпълнили страшната си закана. Войниците били толкова замаяни от гледката, че сравнили скочилите момичета с ято птици, които търсили своя път към свободата. Момите загинали, но не позволили да бъдат обезчестени. 

Иван Иванов
Иван Иванов Отговорен редактор
Новините днес