Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои продукти са с най-дълъг срок на годност?

09 юни 2024, 20:02 часа

Нестабилната глобална ситуация, причинена от пандемията от коронавирус, накара мнозина да се замислят за стратегическо складиране на храни. Но какви продукти можете да купите с увереност и да не се притеснявате за дългосрочно съхранение? Нека да го разберем сега.

9 храни с най-дълъг срок на годност

1. Овесени ядки

Овесените ядки са един от онези продукти, които могат да запазят свойствата си за дълго време. Срокът им на годност достига удивителните 30 години. За максимално запазване на качеството се препоръчва да се съхраняват в херметически затворени контейнери на хладно, тъмно и сухо място.

Лекар каза кои храни могат да се ядат след срока на годност

2. Ориз

Белият ориз е друга храна, която има дълъг срок на годност, вариращ от 25 до 30 години. Оптималните условия за съхранение са ниска температура около 4-5°C и затворени контейнери, предпазващи от кислород.

3. Макаронени изделия

Пастата също може да се съхранява с години без загуба на качество, дори десетилетия. Ако създавате стратегически запаси, не забравяйте да добавите към тях няколко пакета паста.

4. Черен шоколад

Горчиво-сладкият черен шоколад може да издържи до две години. За да се предотврати разваляне, се препоръчва плочките да се съхраняват в плътно затворен съд на тъмно и сухо място при стайна температура.

5. Мед

Медът може да се съхранява и две години без забележима загуба на качество. След това може да претърпи физически и химични промени, но дори след това остава използваем.

Кои храни са с най-кратък срок на годност?

6. Сушен боб

Сушеният боб, грах и леща са храни, които могат да се съхраняват до 30 години. С високо съдържание на протеини, те са важен компонент на дългосрочното снабдяване. Препоръчително е да използвате специални торбички за съхранение на зърна и да ги поставите на хладно, сухо и тъмно място.

7. Консерви

Консервираните зеленчуци, риба и месо са един от най-очевидните елементи на стратегическия запас. Те могат да се съхраняват до пет години, но преди закупуване е важно да проверите целостта на опаковката и срока на годност.

8. Захар

Захарта, ако се съхранява правилно, няма ограничение в срока на годност. За запазване на качеството ѝ се препоръчва да се съхранява на сухо място в добре затворен съд.

9. Сол

Чистата сол също няма срок на годност, но в магазините често се продават йодирани версии, които могат да се съхраняват до пет години. За да увеличите максимално безопасността на солта, най-добре е да я съхранявате в оригиналната й опаковка.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес