Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои плодове са полезни за диабетиците

13 септември 2021, 16:47 часа

В контекста на диабета много се говори за „диабетната диета“. Въпреки че няма строги правила, които всички диабетици трябва да спазват, има някои насоки, които трябва да се спазват при съставянето на меню. В диетичните препоръки за диабетици много внимание се отделя на яденето на плодове. В някои среди съществува схващане, че плодовете са източник на ненужна захар, така че трябва да бъдат ограничени или изключени от диетата. Да, има плодове, които съдържат много фруктоза и е по-добре да ги избягвате, но много плодове са подходящи за диабетици и си заслужават да се посегнат, особено през летния сезон.

При лечението на диабет, освен фармакологичната терапия, правилна диета играе важна роля . От една страна, помага за поддържане на телесното тегло под контрол, от друга страна, помага за контролиране на нивото на гликемия. Тя трябва да бъде разнообразна, пълна със зеленчуци и здравословни източници на протеини (постно месо и риба, млечни продукти, бобови растения), сложни въглехидрати (пълнозърнести храни и крупи), както и семена, ядки и здравословни растителни мазнини. С една дума - всичко, от което се нуждае тялото, за да работи правилно. Важно е обаче тя да не надвишава дневната калорийна нужда.

Диабет и ядене на плодове

С нетърпение ядем плодове, защото са сочни и приятно сладки. Означава ли това, че човек с диабет трябва да се откаже от тях? Въобще не! Те са вкусно допълнение към диетата и в същото време осигуряват множество микро и макроелементи, от които тялото ни се нуждае. Независимо от това, си струва да изберете тези с ниско съдържание на въглехидрати .

Следните плодове са безопасни за диабетици:

- горски плодове (боровинки, къпини, малини , ягоди, горски ягоди, боровинки, бяло и червено френско грозде, цариградско грозде, арония);

- цитрусови (лимони, портокали, грейпфрути, мандарини);

- череши;

- праскови, кайсии, нектарини, сливи;

ябълки , круши.

- Имайте предвид, че както правилното количество при храната е важна за диабетиците, същото важи с пълна сила и за плодовете. Въпреки че сменяемите плодове имат нисък гликемичен индекс, те трябва да се консумират умерено. Диабетолозите препоръчват да се ядат максимум две порции плодове през деня, например 1 ябълка и чаша боровинки. Плодовете и цитрусовите плодове се препоръчват особено, защото съдържат малко захар и са ценен източник на антиоксиданти.

Хората, които имат проблем с кръвната захар, никога не трябва да забравят, че добрата правилна диета може много да помогне да подобрят здравословното си състояние. И обратното – яденето на неподходящи неща може да го влоши сериозно. И от плодовете има такива, които не са подходящи за консумация от диабетици и това са съдържащите по-голямо количество захар. Пример за неподходящи плодове са грозде и круши.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес