Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои обикновено са първите признаци на анемия?

29 септември 2024, 20:30 часа

Първите и по-главни симптоми на анемията са честа умора, бледа кожа, недостиг на енергия, постоянно главоболие, чупливи нокти, световъртеж и липса на апетит. Те са свързани главно с намаляване на количеството хемоглобин в кръвта, който е компонент на червените кръвни клетки, отговорни за пренасянето на кислород в организма. Това може да се случи поради бедна на желязо диета, промени в усвояването на желязо или прекомерна менструация при жените.

Ето какво разказва за анемията диетоложката д-р Татяна Родригеш Занин. 

Най-важното е да потърсите лекар, ако установите и констатирате евентуално наличие на признаци и симптоми, които сочат развитие на процес на възможна анемия. Той ще установи причината и ще посочи най-подходящото лечение. Възможно е то да включва промяна на хранителните навици и/или прием на хранителни добавки, съдържащи желязо, например.

Още: Храни, които разреждат кръвта и предотвратяват образуването на кръвни съсиреци

Симптоми на анемия

Основните симптоми на анемията, които съвпадат и с първоначалните, са следните:

- честа умора;

- бледност на кожата, венците и вътрешната част на окото;

Още: Слагайте скилидка чесън в устата си сутрин: Пречиства кръвта и лекува анемия

- лошо настроение;

- постоянно главоболие;

- чупливи нокти и косопад;

- липса на апетит;

Още: Лекар: Този плод разрежда кръвта и бори холестерола, яжте го 2 пъти седмично

- проблеми с паметта или затруднено концентриране;

- желание да ядете неща, които не са годни за консумация, например тухли или пръст;

- световъртеж;

- в някои случаи промяна в сърдечния ритъм.

Диагностика и как да потвърдите анемията?

За да се диагностицира и евентуално потвърди или отхвърли възможното наличие на анемия, е необходимо да се направи кръвен тест за оценка на степента на хемоглобина. В допълнение към такова изследване, лекарят може също да препоръча тестове за оценка на степента на наситеност с желязо, витамин B12 и фолиева киселина в кръвта, както и тестове за преценка на функционирането на черния дроб и бъбреците.

Стойностите на хемоглобина, които показват анемия, се колебаят и варират в зависимост от възрастта, а при жените също така зависят и от наличието или липсата на бременност. За симптом на анемия се смята, ако степента на хемоглобина в кръвта е по-ниска от 12 г/дл при жени, под 13 г/дл при мъже и под 11 г/дл при бременни жени.

Как да се преборим с анемията?

Анемията обикновено се лекува чрез увеличаване на консумацията на храни, богати на желязо, като червено месо, боб и цвекло. В по-тежки случаи лекарят може също да препоръча употребата на хранителни добавки с желязо или дори кръвопреливане.

1. Какво да ядем?

За борба с анемията е важно да ядете повече храни, богати на желязо, като червено месо, месо от вътрешни органи (субпродукти, карантии) като черен дроб и сърце; бяло пилешко, риба, морски дарове, спанак, броколи и тиквени семки.

Освен това се препоръчва да се ядат, за предпочитане в едновременен режим, храни, които са източници на витамин С – например червени чушки, кашу, ацерола, ананас, гуава. Те най-добре спомагат за засилване в процеса на по-активното и по-бързо усвояване на желязо в организма.

2. Добавки с желязо

За лечение на умерена или тежка анемия лекарят може да препоръча употребата на елементарна добавка с желязо, като железен сулфат, железен глюконат или железен хидроокис, както следва:

- за деца под 5 години: 3 мг желязо на 1 kg телесно тегло дневно в продължение на 3 месеца;

- за хора на зряла и в напреднала възраст: 120 мг желязо на ден в продължение на 3 месеца;

- за бременни жени: 60 мг желязо по 2 пъти на ден, докато нивата на хемоглобина се нормализират.

За по-доброто и ефективно усвояване на желязото добавката трябва да се приема на обяд или вечеря, за предпочитане с цитрусов плод като портокал, лимон или мандарина.

Внимание! Тази статия е само за информация. Не се самолекувайте, а се допитвайте до медик-специалист!

---

източник: https://www.tuasaude.com/sintomas-de-anemia/

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес