Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои грешки при отглеждане на орхидеи допускат и най-опитните градинари?

20 октомври 2024, 10:00 часа

Ако някога сте правили опити да отглеждате орхидеи или ако в момента се чудите дали вашата ще цъфне отново, струва ли си да се опитвате да я съживите и защо орхидеите са толкова капризни, тази статия е за вас. Най-често допусканите грешки при отглеждане на орхидеи навярно са ви познати – изчели сте цялата информация, до която сте имали достъп в опит да спасите вашите, но се е оказала недостатъчна. Не се притеснявайте, много любители на това изящно цвете са във вашата ситуация, грешки при отглеждане на орхидеи допускат и най-опитните градинари, а най-фаталните за тези цветя са малко известни и често има дезинформация по темата. Преди да решите, че орхидеите не са „вашите“ цветя и да изхвърлите самотните листа заедно със саксиите, решавайки да развъждате мушката, вижте кои грешки при отглеждане на орхидеи допускат и най-опитните градинари и как да ги избегнете. Обещаваме райско кътче в дома ви, ако спазвате тези съвети.

Грешки при отглеждане на орхидеи

Някои грешки при отглеждане на орхидеи са толкова масови и допускани толкова често, че са известни и на начинаещите домакини, които обожават орхидеи и имат много от тях  в дома си. За други грешки обаче дори не предполагаме, че ги допускаме, а някои от тях са елементарни, но остават скрити. Избягването им ще ни позволи да се радваме на тези омайни прелестни цветя дълго и да увеличаваме колекцията си от орхидеи в дома. Тези грешки при отглеждане на орхидеи дори не подозирате, че допускате, но опитните градинари и професионалистите в цветарския бизнес напомнят за тях:

Още: Този чай ще върне живота на орхидеята ви, ще цъфти като луда

-          Преполивате орхидеите

Обикновено притеснението е дали са добре полети тези цветя, защото самото им поливане е различно от стандартното – потапят се във вода, а не се налива в саксийката им. Така преполиването се оказва най-голямото предизвикателство пред градинарите, а то води до загниване на корените. Тази грешка най-често се допуска през лятото, когато силното слънце кара орхидеите да изглеждат така, сякаш се нуждаят от вода, което се оказва невярно. Професионалистите съветват да преместите орхидеите на топло място, но далеч от яркото лятно слънце, за да не допускате грешката преполиване, породена от излагането им под жарките слънчеви лъчи.

-          Не рискувате

Ако на дадено място и кътче в дома ви, орхидеите ви са се чувствали добре, развивали са се и са цъфтели, едва ли бихте ги преместили, когато прецъфтят. Напротив – ще продължите да ги държите именно там, вярвайки че отново ще цъфнат. Тази упоритост на градинарите, дори на тези с опит, води до измиране на не едно и две растения. Истината е, че орхидеите обичат промяната. За да цъфтят отново, те се нуждаят от нея.  Преместете ги смело. Лек спад на температурата на новото място, малко храна за орхидеи и цветята ще се появят отново. Само е необходима смелост и  естествено – новото място  трябва да е удачно за орхидеи, едва ли следва да го подчертаваме, но все пак.

Още: Сокът от този плод е най-добрият лек за болната орхидея

-          Следвате общи съвети

Знаете ли, че има хиляди различни видове  орхидеи? Дали е разумно  да ги гледате по един и същи начин, ако не са еднакви? Повечето градинари – и начинаещи, и с опит, следват съвети за грижа за орхидеите, без да се съобразят с вида ѝ. Това води до липса на цъфтеж, болести, умиране на орхидеите в дома ни. За да не се случи, важно е да не се следват общи съвети, да се знае вида на  всяка оглеждана орхидея, защото тя се развива най-добре в среда, близка до  естествената за  вида ѝ, и да се положат усилия за осигуряването на тази среда. Със сигурност би било трудно да се подсигурят условия, близки до естествените, за десетки видове орхидеи, но ако се занимавате с това професионално, нямате избор, а ако е хоби – избирайте орхидеи, които имат сходни изисквания към средата, за да ги отглеждате по-лесно.

-          Не  следите тенденциите и новите проучвания

Познанията ви са стари, чели сте преди години как да се грижите за орхидеите и спазвате онези правила.  Това е голяма грешка, тъй като науката напредва, появява се нова информация, нови  продукти за грижа за цветята и т.н. Важно е да следите тенденциите  и новата информация, ако искате да се радвате на прекрасни орхидеи.

Още: Напръскайте орхидеята с малко от това и тя ще цъфти през цялата година

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес