Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои градове в Турция трябва да се видят през лятото?

18 юли 2024, 10:42 часа

Почивката в турските курорти е чудесна възможност да избягате от шума и суетата на градското ежедневие, да се поглезите със слънчеви бани, плуване в морето и гастрономически изкушения. Туризмът за Турция е един от важните източници на доходи - ето защо във всеки курорт ще бъдете посрещнати топло и ще ви предложат много забавления за всеки вкус. Може да летите с парасейлинг, да карате ски, да практикувате рафтинг по планински реки.

Но основната атракция на Турция си остава лазурното Средиземно море. Крайбрежните турски курорти непрекъснато се развиват. Почти невъзможно е да се избере най-добрият сред тях; всеки има своите предимства пред останалите.

Алания

Един от най-южните курорти в Турция, разположен на тясна ивица земя между планините и морето. Алания е истински бананов рай! Насажденията от този слънчев плод са разпространени не само в подножието на планините, но и по самото крайбрежие. Дълги пясъчни плажове, високи разперени палми, изобилие от цветя и растителност, портокалови и мандаринови дървета в центъра на града, обсипани с ярки оранжеви плодове – винаги ще намерите нещо, което да ви хареса в този уютен курорт!

Кои турски градове са най-близо до България?

Анталия

Най-младият курорт на средиземноморското крайбрежие на Турция, чието основно предимство е близостта му до международното летище. Хотелите тук са предимно градски. Огромно е разнообразието от магазини, барове, ресторанти, дискотеки, водни паркове. Разходката из Стария град ще добави романтика към вашата почивка, а шопингът е възможност да закупите дрехи, обувки, бижута, килими и сувенири на разумни цени.

Бодрум

Младежки курорт в Турция, известен със своите нощни клубове, барове и дискотеки на открито. Партита с пяна, водни шоута, сценични представления - в Бодрум никой не спи през нощта! Уиндсърфисти и ветроходци от цял ​​свят се стичат тук заради добрия вятър, който духа откъм Егейско море. А любителите на античността могат да се скитат из руините на мавзолея и реставрирания театър от V век пр. Хр.

Кемер

Един от най-живописните курорти в Турция. Близките планини предпазват от ветровете, а иглолистните гори придават на въздуха изключителна свежест. Климатът в Кемер е толкова благоприятен, че курортът е придобил заслужена репутация на най-добрата ваканционна дестинация в източното Средиземноморие.

Даламан

Все още не много популярен, но не по-малко привлекателен курорт в Турция. Великолепен пясъчен плаж, отлични хотели на брега и планинските склонове, най-чистото Егейско море - всички тези предимства ще бъдат оценени от тези, които пътуват до Турция за релаксираща почивка и единство с природата.

Фетие

Най-западният курорт на анадолското крайбрежие с отлични плажове, истинско бижу сред които е синята лагуна Олудениз. Зашеметяваща гледка към него се открива от въздуха по време на парапланеризъм. Плавното извисяване над безкрайното море, над планинските върхове и залива с тюркоазена вода във всички възможни нюанси ще бъде емоционалният връх на едно пътуване до Фетие. Ще бъдете откриватели на труднодостъпни и затова приятно уютни, безлюдни плажове.

Топ 5 на най-големите градове в Турция

Белек

Белек, без преувеличение, е най-скъпият курорт в Турция. Туристите са посрещани от респектабелни петзвездни хотели, луксозни пясъчни плажове, най-добрите голф-игрища и луксозни спа-центрове. Луксът да се любувате на евкалиптовите, кедровите и борови гори, приближаващи се до самата вода, е включен в туристическия пакет.

Сиде

Курорт с богата туристическа инфраструктура. Тук винаги е пренаселено и пълно с емоции: през деня туристите се втурват към пясъчния плаж или да изследват археологически обекти, а през нощта градът гъмжи от любители на барове и дискотеки.

Мармарис

Мармарис е един от най-обичаните курорти сред туристите на брега на Егейско море. Тук прекрасно се съчетават най-чист въздух, вода и туристически забавления. Кафенета, ресторанти, клубове с шоу-програми - на всяка крачка по крайбрежния булевард можете да намерите нещо интересно. Градът разполага с отличен аквапарк.

 

---

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес