Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога трябва да се правите на „умряла лисица“ на работното място?

12 юли 2024, 08:50 часа

Фразеологичният израз „правя се на умряла лисица“ е част от богатството на пъстрия ни език и означава, че не взимам отношение, проявявам хитрост и лукавост. Макар да не е работното място онова, на което да се спотайвате и проявявате лукавост, има ситуации, които налагат да се правите на „умряла лисица“, за да не си навлечете проблеми или гнева на началството. Кога страненето от дадена тема, проблем, ситуация е неприемливо и в кои случаи да се правите на „умряла лисица“ е най-мъдрото решение?

Кога на работното място трябва да се правите на „умряла лисица“?

Сред ситуациите, изискващи да проявите хитрост, са:

-          Конфликт между колеги или колега и началството

Дори някоя от страните да очаква от вас да вземете страна и да ви подканва да го направите, най-удачното поведение от ваша страна, което ще ви предпази от проблеми, е да се правите на „умряла лисица“, тоест да имитирате, че не чувате или не разбирате какво се изисква от вас да направите. Да не заемете страна в конфликт също е позиция. Особено ако не знаете чия е вината.  

Какво да правим при лошо отношение на работното място

-          При запитване за идеи за новия проект

В този случай следва да се правите на „умряла лисица“, ако са претрупани с работа, тъй като обикновено се дават задачи по проект на онзи, които дава идеите. Това налага да проявите лисича хитра. Ако сте убедени, че имате време или че проектът ще е на по-късен етап, когато вече сте съумели да зачеркнете няколко задачи и да имате време за нови дейности.

-          Свидетели сте на ожесточен спор с началството

Дори няма да коментираме, че по принцип намесата в спор е неуместна. Твърде вероятно е да станете жертва на ситуацията и към вас да бъде насочен натрупаният гняв. Най-добре е да се оттеглите, за да не се налага да взимате страна.

-          При смяна на ръководството на компанията

Никога не може да сте сигурни що за птица е човекът, от който зависи благосъстоянието ви. Докато поне малко не опознаете новото ръководство, е най-безопасно да стоите по-далеч, да не се отпускате да коментирате и да се правите на „умряла лисица“ , ако се налага.

-          При нарцистичен началник

Няма кадър на ръководна длъжност, който да не обича да слуша гласа си и да се чува само неговата дума. Ако вашият държи никой и по никакъв повод да не прекъсва работата му, както и на тишината – хоум офисът е точно за вас.

10 умения на работното място, които роботите не притежават

-          При гневен началник

Никой не иска да стане невинна жертва на гнева на управителя само защото се намира на грешното място в грешния момент. Лесно може да бъде избегнат този риск, като се оттеглите, правейки се на умряла лисица.

-          Ако пазите тайна, която не искате да разкриете

Знаете кой е колегата, допуснал груба грешка, но не искате ръководството да научи името му, тъй като не желаете да предадете доверието на колегата си, а и се боите, че ще бъде наказан за последствията от грешката. В този случай е колегиално да се правите на умряла лисица.

-          Ако присъствате на разговор, разкриващ интересна информация

Шефът обсъжда бъдещ проект с партньори, от който проект се вълнувате и който може да доведе до повишение и удовлетворение на работното място? Открийте местенце за вас в съседно помещение, от което да почерпите с нужната ви информация, без да станете център на вниманието, както обикновено се случва сутрин и вечер.

-          Ако това ще ви донесе позитиви

Понякога си заслужава да проявите лукавост, за да научите какво се случва в събитията около вас и да предприемете адекватни мерки, бидейки няколко хода напред, спотаявайки се и имитирайки умряла лисица, за да чуете и разберете колкото се може повече.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес