Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога се препоръчва дъвченето на индрише?

19 август 2024, 10:44 часа

Билката индрише, позната у нас с народното наименование розалин, намира приложение не само като лечебно растение, но и в кулинарията, най-вече за желета и пайове, в парфюмерийната и козметичната промишленост, в хранително-вкусовата промишленост, в сладкарството.

В миналото предците ни са я използвали като народно средство, дар от природата, за облекчаване на симптомите на редица хронични заболявания, за които днес пациентите приемат множество медикаменти, забравяйки че билките могат да подпомогнат лечението и да намалят нуждата от прием на толкова много продукти-химия на фармацевтичната промишленост.

Без да отричаме ролята на съвременната медицина и медикаментите, ще подчертаем, че има и други начини, с които да подобрите самочувствието си и да облекчите различни хронични и остри заболявания. Днес редица съвременни научни изследвания доказват полезността на билката и сочат защо дъвченето на индрише е толкова полезно.

Каква си тънкостите при отглеждане на индрише?

Дъвченето на индрише – ползи и въздействие

Съвременната медицина доказва това, което народната знае от векове – дъвченето на индрише е полезно за здравето. И в зората на народната медицина, и днес дъвченето на индрише оказва благоприятно въздействие при диабет и за редуциране на високото кръвно налягане. Важно е обаче да се дъвчат пресни листа, а не изсушени, за да има ефективност. Само 2-3 листа преди хранене помагат на хипертониците да поддържат кръвното си налягане в нормални граници. Сдъвкването трябва да става 30-тина минути преди храна, като листата трябва да се държат в устата колкото може по-дълго и да се дъвчат много бавно.

Освен за регулиране на кръвното налягане дъвченето на индрише оказва благоприятно влияние и при болните от диабет, като облекчава симптомите и помага за поддържане стабилни нивата на кръвната захар.

В някои от народните рецепти дъвченето на индрише се препоръчва за здраво сърце, най-вече при аритмия, както и против тумори, но тези свойства на билката не са напълно доказани, необходими са допълнителни изследвания по темата. Доказана е обаче полезността на билката за облекчаване на кашлицата. Ако сте прекарвали зимните ваканции на село при баба, със сигурност сте изпитали ползата на индришето при болно гърло и кашлица.

Как се прави най-лесно вкореняване на индрише?

За какво още е полезна билката?

Освен ползите за здравето при дъвченето на индрише билката е позната със своите ползи и при прием като запарка, под формата на чай, извлек, в ястия и като етерично масло, което е мощен антисептик. Индришето се използва за стимулиране на кората на надбъбречните жлези, чернодробните функции и тези на панкреаса, подобряват концентрацията и вниманието, подпомага възстановителните процеси при измръзване, изгаряне, рани, счупвания. Чудесни са и резултатите при прилагане на капки от билката за лечение на отит и синузит, както и на болно гърло.

Индришето намира приложение и в ароматерапията. Саксия в дома, разпръскваща аромата, успокоява нервите и подобрява качеството на съня. Въздухът пък е прочистен от токсини, ако поставите няколко саксии в дома си. Имайки предвид лошото качество на въздуха особено в големите градове и високата концентрация на фини прахови частици, индришето е много полезно за пречистването на въздуха днес. Препоръчва се и за домове на пушачи, тъй като неутрализира цигарения дим и тежката му миризма. Цената на саксия с билката е ниска, с което тя се превръща в най-изгодния ароматизатор и пречиствател на въздуха у дома.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес