Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога са Сирни Заговезни к какво се прави в този ден?

14 март 2024, 08:08 часа

През 2024 година Сирни Заговезни се падат на 17 март, неделя. Това е денят, в който спазващите Великия пост могат да консумират храни от животински произход.

Началото на строгите великденски пости е на 18 март, понеделник. По време на тези пости се забраняват не само храни от животински произход, но и всякакви забавления като сватби, кръщенета, партита и други веселия. Целта е човек да пречисти не само тялото, но и душата си и да се подготви за посрещането на най-големия християнски празник, а именно Възкресение Христово.

Какви са традициите, които се спазват на Сирни Заговезни?

Още: Туйкане, един от обичаите на Сирни заговезни: Ето какви други ритуали се изпълняват

Много е важно човек да е започнат с традициите и обичаите. Това не само го обогатява, но и създава специална връзка с родината.

Сирни Заговезни винаги е седем седмици преди Великден. Празникът е известен с това, че се взима и дава прошка.

Счита се, че по-младите в семейството искат прошка от по-възрастните, целувайки им ръка и изричайки думите „Прощавай“. В отговор те получават „Простено да ти е“. След взимането и даването на прошка цялото семейство се реди около трапезата, а тя е богато отрупана с най-различни ястия, като липсва месо – баница със сирене, мляко с ориз, риба, печена тиква, тутманик и други.

Бялата халва задължително присъства на трапезата, защото с нея се извършва ритуалът хамкане.

Още: Започва Сирната седмица. Ето какво е позволено и какво е забранено

Този обичай радва и деца, и възрастни. Парче халва се връзва с червен вълнен конец за тавана. Децата в семейството се редят в кръг, а най-възрастната жена разклаща парчето халва. Децата трябва да отхапят от халвата, без да използват ръцете си.

Сирни Заговезни се свързва и с още един обичай. В центъра на селото са се палели големи огньове, а около тях се подреждали моми и момци. Това се правело за плодородие и богатство, както и да предпази от градушки и въшки.

На следващия ден стартират Строгите Великденски пости, които пречистват тялото и душата.

Какво се прави на Сирни Заговезни 2024 г.?

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес