Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кое е най-доброто лятно мезе за уиски?

31 юли 2023, 18:33 часа

Уискито може да бъде отличен дижестив (напитката след хранене), но ролята му не се изчерпва само с това. Вкусовите характеристики и разнообразието от стилове му позволяват да служи като гарнитура към много ястия от предястия до десерти, както и като основа за коктейли. Сирене, ядки, шоколад - има за всеки предпочитание.

С какво се пие уиски и как да комбинираме?

За уискита с мек вкус изберете леки ястия с ниско съдържание на мазнини, които няма да излязат на преден план. Плодовият стил на уискито работи еднакво добре с ястия от риба и морски дарове, деликатни сирена и ябълкови пайове. Ако имате уиски с билкови нюанси, добавете към рецептата босилек, мащерка или естрагон.

За мощни сортове трябва да вземете закуски с интензивен вкус. Земните и опушени нюанси на торфеното уиски изискват също толкова богато предястие, като пушена риба, месо на скара или печени ядки. Ръженото уиски е остро и пикантно, което означава, че трябва да търсите тръпчиви или пикантни вкусове като черен шоколад или козе сирене като акомпанимент.

Знаете ли каква е разликата между скоч уиски и бърбън?

Сирене

Подобно на уискито, сиренето може да бъде много различно - всичко зависи от суровините и метода на производство. Такова разнообразие поражда много интересни комбинации.

Богатият вкус на зрял чедър ще подчертае ядковите и плодови нотки на уискито, отлежало в бъчва от шери. За твърди, солени сирена като гауда или пармезан трябва да изберете уиски с торфени нюанси. А леката сладост на бърбъна е приятно за хапване с деликатно кремообразно бри и камамбер.

Маслини

Маслините са добра гарнитура към уискито. Соленият вкус и плътната текстура се съчетават добре с напитката: изберете маринована в зехтин, подходяща и с пълнеж от черен пипер или лимон. Уискито се приема най-добре с мек характер, плодови и пикантни нотки.

Ябълков пай

Рецепта за ябълков пай с канела, ванилия и други подправки е добър вариант, с който да съчетаете вашето уиски. Пикантният вкус на десерта е идеално допълнен от карамелени нюанси и лека сладост на бърбън, а ръженото уиски също е подходящо.

Шоколад

Горчивият шоколад е печелившо мезе за уиски. Отлежаването в бъчва придава на напитката орехови вкусове, които създават основата за хармонични комбинации. Шоколадът е добър и в десерти: опитайте брауни или фондан.

Различните видове топинги изискват различни стилове уиски. Шоколадът с портокал ще подчертае цитрусовите нотки. Лешникът ще ви помогне да разкриете по-добре наситения вкус на едномалцовото уиски, докато джинджифилът ще бъде полезен с пикантната ръж. Е, ако предпочитате млечен шоколад, изберете бърбън.

Ядки

Ядките са друг вариант за похапване с уиски. Има няколко основни принципа как да ги изберете правилно. Противоположностите се привличат: сладки ядки към по-силни уискита. Например, бадемите и макадамията вървят добре с едномалцовия скоч. Печените ядки се съчетават добре с опушен скоч. Ако обичате деликатни вкусове, сервирайте меко ирландско уиски с кашу.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес