Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Климатик: Как да се охлаждаме правилно без риска за здравето?

19 юли 2024, 16:22 часа

Топлината уврежда мозъчната функция, прави ни раздразнителни и невнимателни. Следователно е невъзможно да си представим лятото без климатик

Ефектите на топлината върху хората

Нашето тяло постоянно се охлажда. За да направи това, той премахва по-топлата кръв от вътрешните органи и приближава по-студената кръв. Как?

Първият начин е изпотяване. Тъй като потта се изпарява, тя охлажда кожата и понижава кръвната температура. След това охладената кръв се връща във вътрешните органи. Вторият метод е преразпределението на кръвта от ядрото (вътрешни органи и мозък) на тялото към периферията. През порите на кожата се отделя топлина - капилярите се пълнят с кръв и епидермисът придобива червен оттенък.

3 грешки при климатиците през лятото, които всички допускаме

Топлината влияе негативно на мозъка, нарушавайки когнитивната функция. Ставаме разсеяни, раздразнителни, импулсивни и дори агресивни. Колкото по-висока е температурата, толкова по-лоша е производителността.

Топлината също увеличава риска от инфаркт, тъй като сърдечно-съдовата система, интензивно циркулираща кръв, получава допълнителен стрес. Дехидратирано тяло – с потта губим значително количество вода и електролити (натрий, калий), което води до мускулни крампи, слабост и умора.

Охлаждане с климатик на дома или офиса

Климатикът помага на тялото да поддържа телесната температура в нормални граници.

При ползване на климатик, трябва да следвате тези правила:

·         проветрете помещението, тъй като климатикът рециркулира въздуха в помещението и може да разпространи чревни вируси, микобактерии, вегетативни бактерии;

·         извършвайте мокро почистване, за да избегнете вдишване на прах;

·         почиствайте климатика ежегодно, тъй като всички микроорганизми, попаднали във филтърната му система, живеят и се размножават тихо там години наред;

·         избягвайте резки промени в температурата: ако навън е 35 градуса, стаята трябва да е 27-28 градуса. Стандартно температурата трябва да се понижава всяка седмица. Първата седмица е 28 градуса, втората е 25-26 градуса, третата е 22 градуса. При постепенно намаляване тялото не изпитва стрес.

Знаете ли на колко градуса трябва да е климатикът за оптимална работа през лятото

Охлаждане с автоклиматик

Преди да включите климатика в колата, проветрете салона за 5-7 минути, създавайки течение. Това е важно, защото климатикът ще рециркулира въздуха, който е вътре в колата. След това затворете всички прозорци и включете климатика на минимална степен, за да има време тялото ви да свикне с прохладата. Увеличете скоростта на издухване за 5-10 минути. Разликата между температурата вътре и навън трябва да е 7-8 градуса.

Ако в купето има климатик, прозорците трябва да бъдат затворени, за да се избегнат температурни промени и течения.

Освен това, не забравяйте редовно да сменяте филтрите на купето. Както и при домашните климатици, в тях се натрупват болестотворни бактерии, прах, полени, мухъл и алергени, които заедно с въздушния поток навлизат в белите дробове.

Има мнение, че през лятото може да се разболеете от климатика в дома или колата. Но всъщност не е така. Проблемът не е в климатика, а в начина, по който го използваме. Студът отслабва имунната система, което я прави по-чувствителна към вируси и бактерии, които могат да живеят във филтриращата система. Климатикът също изсушава въздуха – това е още една причина за развитие на настинки или респираторни инфекции, тъй като намаляването на влагата в дихателните пътища затруднява отстраняването на микроорганизмите.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес