Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Класически традиционни пърленки, лесни за приготвяне у дома

11 февруари 2022, 10:50 часа

Продукти:

около 1 кг брашно

500 мл хладка вода

1 пакетче суха мая (ако е прясна – 3/4 от кубчето)

1 и 1/2 ч. л. сол (или 1 ч. л. с връх)

1 ч. л. захар

4-5 с. л. олио

около 150 г сирене

щипка чубрица

1-2 с. л. масло или маргарин

Уникални чеснови пърленки по оригинална рецепта

Начин на приготвяне:

Брашното се пресява, прави се кладенче в него и се слагат солта, захарта и олиото, а маята ако е прясна, се разтваря в хладката вода и се изсипва в кладенчето.

Замесва се гладко еластично тесто, което не трябва да лепне и се поставя в найлонов плик, като предварително тестото се поръсва с брашно, за да не залепне.

Той се поставя във висока купа и се покрива с чиста кърпа, като се оставя да втаса за около 30-40 минути, а след като удвои обема си, се изважда от плика върху предварително намаслен плот.

С намаслени ръце се откъсва от тестото парче с размер на топка за голф, слага се върху намасления плот и се натиска с длан, за да му се придаде овална форма: трябва да се получи елипса с дебелина не повече от 1 см.

Вкусни и бързи пърленки с топено сирене

Слага се в предварително намаслена тава, тестото се оставя да отпочине и втаса отново около 15-20 минути, а после се поръсва с натрошеното сирене и чубрица.

Пече се в предварително загрята фурна на 150 C, а след това температурата се увеличава до около 180-190 C. Когато пърленките започнат да придобиват златист цвят, се вадят от фурната, намазват се с парченце масло или маргарин и се покриват с кърпа.

Да ви е сладко!

Ния Петрова
Ния Петрова Отговорен редактор
Новините днес