Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кемал Ататюрк - знаете ли къде е роден

14 февруари 2024, 08:45 часа

В световната история има много велики лидери, оставили отпечатък в своите общества и помогнали на цели нации да се издигнат. Сред лидерите, докоснали сърцата на милиони хора, е създателят на Турската република, Мустафа Кемал Ататюрк.

Къде е роден Ататюрк?

Мустафа Кемал Ататюрк, или както го наричат Мустафа Кемал Паша, войник, държавник, писател, президент на Република Турция, е роден през 1881 г. в град Солун.

Още: Ататюрк е най-добрият политически лидер на ХХ в. според класация

От войник до "Баща на турците"

Едва 12-годишен Мустафа е изпратен във военно училище, а след това във военна академия, където става професионален войник. По време на обучението си впечатлява със своята интелигентност, бистър ум и проницателност. През 1911 г. участва във войната срещу италианците в Либия, а между 1912-1913 г. се присъединява към Балканската война и играе много важна роля в постигане на победата на османските турци по време на битката при Галиполи през 1915 г. през Първата световна война.

След разпадането на Османската империя, Кемал Ататюрк ръководи Турското национално движение, което се противопоставя на разделянето на континенталната част на Турция между съюзническите сили и създава временно правителство в сърцето на страната - Анкара. Успява да победи военните части, изпратени от съюзническите сили, спасявайки правителството си. По-късно тази война става известна като Война за независимост. Продължава да брани това, което е останало от османските сили в Турция и през 1923 г. обявява създаването на Турската република.

Става първият президент на новосъздадената Турска република и поставя началото на строга програма от политически, икономически и културни реформи за изграждане на модерна, прогресивна държава. Строи хиляди училища и поставя началото на задължително безплатно образование. Заменя османската арабска азбука с латинската и дава права на жените. Постепенно Турската република заема важно място в международната общност под ръководството на Мустафа Кемал Ататюрк.

Още: Ердоган: Ататюрк щеше да ме подкрепи

За съжаление през 1937 г. се появяват слухове за влошено здраве. Диагностициран е с цироза на черния дроб и умира на 10 ноември 1938 г. в двореца “Долмабахче”, където прекарва последния период от живота си.

В завещанието си Ататюрк решава да даде всичките си средства на Републиканската партия, а годишните лихви от средствата му отиват за сестра му и нейните осиновени деца.

Интересни факти за Мустафа Кемал Ататюрк

  • Турските жени получават равни граждански и политически права по време на неговото управление. Турските жени имат право на глас в местните избори през 1930 г, по-рано от повечето други страни по света.
  • Неговото правителство провежда политика на турцизиране, опитвайки се да създаде единна нация. Етническите малцинства са принудени да говорят на турски език. Всички нетурски топоними и фамилни имена на малцинствата са променени на турски.
  • Турският парламент му дава фамилното име Ататюрк през 1934 г., което означава "баща на турците", признавайки ролята, която играе в изграждането на съвременната Турска република. 
  • Ататюрк няма собствени деца. Осиновява един син и седем дъщери, включително Сабиха Гьокчен, която става първата жена боен пилот в света.
  • През 1935 г. въвежда фамилните имена в Турция. Преди това хората се разпознават според професията им.
  • През 2007 г. YouTube, Geocities и няколко други блогърски уебсайтове бяха блокирани от Турския съд заради нанесени обиди на паметта на Ататюрк. Блокирането на YouTube в страната продължи 30 месеца заради 4 видеоклипа за Ататюрк. В тях се твърди, че Ататюрк е бил масон и хомосексуалист, цитирайки книга, отпечатана в Белгия, която в момента е забранена в Турция.
  • Твърди се, че голямата му любов е българката Димитрина.

Още: Как се демонтира една империя?

Легендата, преплетена с истина и неяснота: Майор Мустафа Кемал пристига през 1913 г. в София като военно аташе. Често гостува в домовете на видни софийски семейства и висши военни. Сред тях е  генерал Стилиян Ковачев, който запознава Ататюрк с красивата си 21-годишна дъщеря Димитрина. Любовта между двамата пламва от пръв поглед. Русата красавица с кафяви очи е завършила образованието си в Швейцария и Кемал е силно привлечен от нея. С разрешението на баща й започва да излиза с нея. Кемал иска ръката на Димитрина, но бащата на момичето отказва да даде любимата си дъщеря заради верски различия.

Двамата влюбени продължават да се срещат тайно до април 1915 г., когато Мустафа Кемал се връща в Турция, за да участва в Първата световна война. "Ти и само ти ще останеш жената на моя живот", споделя Кемал при последната си среща с Димитрина.

Кемал Ататюрк отново пристига в София, за да иска ръката на Димитрина за втори път и отново получава отказ. Като прощален подарък той изпраща на любимата си един файтон, пълен до горе с ароматни български рози.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес