Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Капучино или еспресо: Кое кафе лекарите смятат за най-вредно (ще се изненадате)

24 септември 2024, 09:00 часа

Влиянието на кафето върху човешкото здраве отдавна се обсъжда. Днес лекарите са съгласни, че тази напитка може да бъде полезна в умерени количества. Различните видове кафе напитки обаче ни влияят различно: някои наистина помагат, други само вредят. Ще ви кажем кое кафе е по-вредно и кое е по-здравословно от другите.

Американо и еспресо

„Черното кафе е най-здравословното, защото е само кафе и вода“, казва диетологът Дана Ханес. Чаша прясно сварено американо или еспресо сутрин може да подобри паметта и концентрацията, да помогне в борбата с инфекциите и дори да осигури допълнителна защита от ултравиолетовите лъчи.

Още: Колко кафе да пием на ден, за да намалим рисковете от диабет и инфаркт

Макиато

Макиато е еспресо, сервирано с капка мляко на пара. „Поради малкото количество мляко, обикновено е здравословно като еспресото, но всичко зависи от вида на използваното мляко“, обяснява Ханес. Според диетолога най-здравословното нещо е макиато с растително мляко: соево или бадемово.

Капучино

Капучиното се състои от една трета еспресо, една трета мляко и една трета мляко на пара. Това означава, че тази кафеена напитка може да съдържа нездравословни наситени мазнини и допълнителни калории. Капучино с растително мляко обаче е по-здравословна алтернатива.

Още: Лекар: Вместо със захар, пийте кафето с това, за да не напълнявате, здравен съвет за деня, 19 септември

Лате

„Това е основно напитка на млечна основа, смесена с еспресо“, обяснява Ханес. И това, според диетолога, прави латето една от най-вредните кафе напитки. Освен че е с високо съдържание на мазнини и калории, млякото неутрализира полезните антиоксиданти, съдържащи се в кафето. А кафето от своя страна прави млечния протеин казеин още по-трудно смилаем.

Мокачино, Фрапучино, раф

Всичко това са „течни десерти“ с огромно съдържание на захар и различни млечни добавки (мляко, сметана, бита сметана). Поради това такива напитки не носят никаква полза, а напротив, вредят на тялото. По-добре е да ги избягвате или поне да не ги пиете всеки ден.

Още: Лекар: Това е най-вредното кафе

източник: https://www.marieclaire.ru/food/kapuchino-ili-espresso-kakoi-kofe-vrachi-schitayut-samym-vrednym-vy-udivites/

 

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес