Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Канела и лекарства – опасната комбинация, която трябва да избягвате

04 януари 2022, 19:30 часа

Канелата има свойства да разрежда кръвта и в някои случаи може да замени лекарствата.

Но за хората, които приемат антикоагуланти, съществува риск, свързан с употребата на определени естествени разредители на кръвта. Например, ягодите и боровинките могат да засилят ефекта на тези лекарства.

Освен това списъкът с естествени разредители на кръвта съдържа много билки. Кайенският пипер, черният пипер, риганът и женското биле намаляват коагулационните ефекти. Но свойствата на канелата за разреждане на кръвта може да са по-силни от всички тях взети заедно, пише kubnews.ru.

Кой може и кой не може да консумира канела?

Употребата на канела не се препоръчва за хора, приемащи лекарства за разреждане на кръвта. Но при здрави хора тези свойства на канелата могат да бъдат полезни за поддържане на здравословно кръвообращение и намаляване на риска от образуване на кръвни съсиреци.

Хората, при които има риск от образуване на опасни кръвни съсиреци, могат също да включат канелата в менюто си с цел превенция. Въпреки че кумаринът в нея може да разреди кръвта, той не трябва да се прилага като единственото лечение в случаи на съсирване на кръвта.

Понижава кръвното налягане без лекарства
Проучванията показват, че канелата може ефективно да понижи кръвното налягане с течение на времето, когато се приема 1,5 грама на ден, пише електронното издание kubnews.ru. Това може да бъде полезно за тези, които имат леко повишено кръвно налягане, но не искат да приемат лекарства.

Важно е да се разбере, че канелата може да бъде опасна за хора, приемащи определени видове лекарства, включително лекарства за разреждане на кръвта като варфарин. Това може да разреди прекалено много кръвта и да доведе до усложнения.

Важно: Статията е единствено с информативен характер и предоставената в нея информация не може да замести консултацията с лекар, както и да отмени назначеното от него лечение. 

При наличието на здравословен проблем винаги се консултирайте със специалист, преди да започнете прием на определен препарат или добавка.

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес