Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какъв празник е на 30 септември - какво трябва и не трябва да се прави

29 септември 2024, 17:31 часа

На 30 септември, в православния календар е денят на паметта на Свети свещеномъченик Григорий, епископ на Велика Армения.

История на празника

Григорий е роден около 257 г. в знатно семейство. Баща му Анания е бил християнин, но по време на управлението на езическия цар Трдат III е бил екзекутиран. Григорий израства в езическа среда, но по-късно приема християнството, получавайки образование в християнската традиция.

Какъв празник е на 29 септември - какво трябва и не трябва да се прави

След приемането на християнството Григорий започва активно да проповядва. Неговата дейност води до широкото разпространение на християнството в Армения. Той основава много църкви и учи хората на християнските ценности. По време на управлението на Трдат III Григорий е бил преследван заради вярата си. Той бил затворен дълго време в дълбока яма, където преживял много страдания. Вярата му обаче останала непоклатима.

След като Трдат III се разболява, той призовава Григорий да се моли за изцелението му. Григорий се помолил и владетелят оздравял. Шокиран от чудото, Трдат III приема християнството и Армения става първата страна, която официално провъзгласява християнството за своя държавна религия през 301 г. Григорий бил ръкоположен за епископ и продължил да служи на църквата. Работил активно за укрепване на християнството в страната, но поради съпротивата на езичниците отново е бил преследван. В резултат на това той беше екзекутиран заради вярата си.

Гадания на празника

Ако на този ден падне сняг, това означава, че зимата ще е люта. Ако има много ядки, но никакви гъби, очаква се снежна зима. Ако таралежите все още не са се прибрали, това означава, че зимата ще бъде топла.

Какво не трябва да правите на този ден?

Не се препоръчва да спите на мръсно спално бельо - неприятностите бързо ще ви застигнат. По-добре е да не сключвате договори - те ще завършат неуспешно. Забранено е да носите износени или стари дрехи - ще бъдете губещ във всичко.

Какво трябва да направите на този ден?

В древни времена е било обичайно посещението на банята, за да се пречисти тялото от греха и негативните мисли. Денят е благоприятен и за започване на нови неща – те ще вървят добре. За да не влизат зли духове в къщата, прагът й трябва да се полее със свещена вода.

Какъв празник е на 28 септември - какво трябва и не трябва да се прави

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес