Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какъв празник е на 10 октомври - какво трябва и не трябва да се прави

09 октомври 2024, 19:39 часа

На 10 октомври, в православния календар е денят на паметта на светите мъченици Евлампий и Евлампия. Християнски светци, пострадали за вярата през 3-4 век. Животът и мъченическата им смърт са почитани в православната и католическата традиция.

История на празника

Евлампий и Евлампия били брат и сестра. Според легендата те произлизат от семейство на знатни християни от град Митилини (днешен Лесбос). Във времена, когато християнството било преследвано, Евлампий и Евлампия отказали да се отрекат от вярата си. Те продължили да проповядват християнството, заради което били заловени и изтезавани.

9 октомври - какъв празник е утре, какви традиции и обичаи се спазват

След жестоки мъчения и опит да бъдат принудени да се отрекат от вярата си, светците били екзекутирани. Има различни версии за смъртта им, но всяка една от тях твърди, че са приели смъртта си с достойнство.

Гадания, свързани с празника

На този празник предците ни са извършвали и някои гадания. Ако духа източен или северен вятър, очаква се по-студено време. Ако роговете на луната са обърнати на север - сняг ще покрие сухата земя. Ако през целия ден небето на запад е ясно, няма да има дъжд. Ако листата на върбата са започнали да пожълтяват отдолу - зимата ще бъде ранна. Ако духа източен или северен вятър, ще стане рязко по-студено. Ако все още не е паднала слана, зимата няма да дойде през следващите 4 седмици. Ако небето от западната страна е ясно през целия ден - няма да вали.

Гръмотевична буря в този ден вещае, че зимата ще бъде мека и кратка. Валежит от дъжд или сняг на този ден, означават, че януари ще бъде топъл. Ако има много шишарки на иглолистни дървета, това означава, че зимата ще е много студена. Ако времето е сухо и топло, есента ще бъде продължителна. Ако времето внезапно стане по-студено, това означава, че ще остане такова още седмица.

Какво не трябва да правите на този ден?

Днес, както и във всеки друг ден, Църквата не одобрява кавгите, сквернословието, клюките, клеветите и осъждането, както и завистта, алчността, отмъщението и отчаянието. Не трябва да отказвате на тези, които искат помощ.

Според поверията на тозии ден не трябва да изхвърляте боклука. На този ден не бива да взимате назаем кибрит и свещи – с тях можете да раздадете берекет от вкъщи. Нашите предци са вярвали, че на този ден не трябва да се вземат кибрит или свещ от някого, защото с тях топлината напуска семейството. Не трябва да носите бижута - това ще привлече неприятности. Не е препоръчително на този празник да работите в градината. Забранено е ходенето в гората. Не можете да клеветите или да желаете зло на някого.

Според народното поверие на 10 октомври трябва да се отървете от стари неща, които вече не могат да се носят - изхвърлете ги. Вярва се, че по този начин се освобождавате от болести и беди. За да се отървете от здравословни проблеми, на този ден се изгарят стари вещи. Това е и благоприятно време за извършване на домакинска работа, особено ръкоделие. Ако вещите са запазени, по-добре е да ги дадете на нуждаещите се; всички добри дела се връщат стократно.

На този ден вярващите се молят Евлампий и Евлампия за сила в моменти, в които изпитват отчаяние. Молитвите към тези светии помагат за укрепване на вярата.

8 октомври - какъв празник е утре, какви традиции и обичаи се спазват

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес