Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какъв е ефектът върху организма, ако пиете прясно мляко всеки ден?

03 юни 2024, 08:08 часа

Пиенето на прясно мляко всеки ден може да има различни ефекти върху здравето ви, както положителни, така и потенциално отрицателни, в зависимост от индивидуалните здравословни състояния, начина на живот и хранителните нужди.

Хранителни ползи

Прясното мляко е богат източник на основни хранителни вещества. То е пълно с висококачествени протеини, които са от решаващо значение за възстановяването и растежа на мускулите. Всяка чаша мляко съдържа значителни количества витамини и минерали, като калций, витамин D, калий и фосфор. Калцият и витамин D са особено важни за поддържането на силни кости и зъби, като потенциално намаляват риска от остеопороза. Калият помага за регулиране на кръвното налягане, като балансира ефекта на натрия.

Здраве на храносмилателната система

Ежедневната консумация на прясно мляко може да се отрази благоприятно на храносмилателната ви система. Наличието на пробиотици в суровото, непастьоризирано мляко може да насърчи здравословния чревен микробиом, като подпомогне храносмилането и потенциално подобри имунната функция. За много хора обаче лактозата в млякото може да бъде проблем. Хората с непоносимост към лактоза могат да изпитват подуване на корема, газове и диария след консумация на мляко, тъй като в организма им липсва ензимът лактаза, необходим за разграждането на лактозата.

Няма да повярвате какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете по 1 чаша мляко

Управление на теглото

Млякото може да бъде нож с две остриета по отношение на контрола на теглото. От една страна, протеините в млякото могат да ви помогнат да се чувствате сити за по-дълго време, което може да намали общия прием на калории. Наличието на конюгирана линолова киселина (CLA) в млякото се свързва със загубата на мазнини. От друга страна, пълномасленото мляко е с високо съдържание на калории и наситени мазнини, които, ако се консумират в излишък, могат да доведат до увеличаване на теглото. Изборът на нискомаслено или обезмаслено мляко може да намали този проблем, като същевременно осигурява повечето от хранителните ползи.

Здраве на сърцето

Влиянието на пиенето на прясно мляко върху здравето на сърцето е разнопосочно. Съдържанието на калий в млякото подпомага здравето на сърдечносъдовата система, като помага за регулиране на кръвното налягане. Наситените мазнини в пълномасленото мляко обаче могат да повишат нивата на холестерола, което представлява риск за здравето на сърцето. За тези, които са загрижени за сърдечносъдовите заболявания, е препоръчително да избират нискомаслено или обезмаслено мляко.

Потенциални рискове

Съществуват някои потенциални рискове, свързани с ежедневната консумация на прясно мляко, особено на сурово мляко. Суровото мляко, въпреки че е богато на пробиотици, крие и риск от бактериално замърсяване, което може да доведе до заболявания, предавани по хранителен път. Пастьоризираното мляко като цяло е по-безопасно, тъй като процесът на пастьоризация убива вредните бактерии, без да засяга значително хранителната стойност.

Полезно ли е прясното мляко?

Алергии и чувствителност

Млечните алергии, различни от непоносимостта към лактоза, могат да предизвикат тежки реакции, включително уртикария, анафилаксия и стомашно-чревни проблеми. Хората с известна алергия към мляко трябва да избягват изцяло млякото и да обмислят алтернативни източници на хранителните вещества, които млякото осигурява.

Общо въздействие на храненето

Включването на прясно мляко в балансираната диета може да бъде полезно. То осигурява основни хранителни вещества, които подпомагат цялостното здраве, но трябва да се консумира в умерени количества, като се има предвид съдържанието на калории и мазнини в него. Разнообразяването на източниците на калций и други хранителни вещества от зеленолистни зеленчуци, ядки и обогатени млека на растителна основа може да осигури подобни ползи за тези, които не могат или не искат да консумират млечни продукти.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес