Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какъв църковен празник е на 16 октомври?

15 октомври 2024, 16:32 часа

Утре, 16 октомври, в православния календар е денят на паметта на свети мъченик Лонгин, стотник. 

История на празника

Лонгин е бил римски центурион, служил в Палестина. Името на Лонгин може да е свързано с думата „долина“ или „синьо“, което показва неговия потенциален произход.

15 октомври - какъв празник е, какво трябва и не трябва да се прави 

Според Евангелието Лонгин присъствал по време на разпъването на Исус. Той стоял до кръста и наблюдаваше страданията на Спасителя. След смъртта на Исус, Лонгин, удивен от случващото се, признава, че Исус е истинският Божи Син. След разпъването на кръста Лонгин става християнин. Неговата промяна настъпила, след като осъзнал божествеността на Исус и неговото страдание. Лонгин започнал да проповядва християнството, което води до арестуването му и преследването му. По онези времена, той пътувал до различни региони, разпространявайки вярата.

Според преданието Лонгин бил арестуван и изтезаван заради вярата си. Той издържал страданието с твърдост и накрая бил убит.

Знаци за тълкуване, свързани с празника

Яркото звездно небе означава топло време. Ако при залез слънце небето е ясно, това означава, че времето ще е хубаво следващия ден. Ако вечерта има кръг около луната, това означава, че на следващия ден ще е ветровито.

Какво не можете да направите утре

Днес, както и във всеки друг ден, Църквата не одобрява кавгите, сквернословието, клюките, клеветите и осъждането, както и завистта, алчността, отмъщението и отчаянието. Не трябва да отказвате помощ на тези, които искат.

Според народните поверия на този ден не трябва да се започват неща, които изискват натоварване на зрението - може да го загубите.

Не трябва да планирате важни срещи - те няма да завършат по начина, по който бихте искали. Също така е забранено да вземате чужди неща в ръцете си - с тях ще донесете неприятности в дома си.

Какво можете да правите утре?

Вярва се, че Свети Лонгин лекува очни заболявания и молитвите към него помага за възстановяване на зрението. Мъченикът се счита и за пазител на портата между светлината и мрака, затова вярващите му се молят да пази къщата от злото, злите духове и неправдата.

На църковния празник 16 октомври трябва да се опитате да прекарате повече време на открито и да се погреете под слънчевите лъчи - смята се, че те лекуват от болести. Също така трябва да изнесете зимните си дрехи на слънце.

Традицията повелява да се приготви празнична вечеря, която задължително започва с молитва. Също така трябва да изхвърлите боклука от дома си, така че злите духове да не попаднат там.

Голям празник иде на 14 октомври, спазват се редица традиции и обичаи

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес