Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво задължително да ядем, когато сме в Унгария

12 юни 2024, 14:00 часа
Реклама

Унгария е страна с вкусна и разнообразна кухня, която предлага на посетителите си богатство от кулинарни изкушения, които не трябва да пропускат. Будапеща е перфектното място за любителите на уличната храна, докато малките градчета и провинцията предлагат типични унгарски вкусове в най-чист вид. Нека разгледаме някои от най-популярните унгарски ястия, които трябва да опитате по време на вашето пътуване.

Лангос

Лангосът е унгарският еквивалент на нашата мекица. Той се приготвя от тесто, което се пържи до златисто и е хрупкаво отвън и меко отвътре. В Унгария, лангосът най-често се консумира намазан със сметана и поръсен с настърган кашкавал, а често е обогатен и с чесън. Можете да намерите лангос с разнообразни гарнитури, включително зеленчуци или месо. Този калоричен деликатес е идеален за бързо похапване на улицата.

5 национални кухни, които задължително трябва да опитаме

Козуначени коминчета

Козуначените коминчета, известни в Унгария като Kürtöskalács, са още един сладък деликатес, който задължително трябва да опитате. Тестото се пече на жар и се облива с масло, докато не придобие златист цвят. След това се поръсва със захар и най-добре се консумира топло, особено в студените зимни дни. Можете да добавите различни поръски като ядки, канела или какао за допълнителен вкус.

Гулаш

Гулашът е традиционна унгарска супа, която няма как да не опитате. Въпреки че не е точно улична храна, той е толкова унгарски, че не може да бъде пропуснат. Гулашът е приготвен с месо, картофи, моркови и паприка, и е идеален за студените дни. В Будапеща има много супа барове, където можете да опитате различни разновидности на гулаш.

Наденица

Колбаш и хурка

За любителите на месо, унгарската кухня предлага пикантната наденица колбаш и кървавицата хурка. Колбашът е приготвен с паприка и има пикантен вкус, докато хурката е направена от ориз и свинска кръв. Тези месни деликатеси можете да откриете на будките за улична храна, където обикновено се сервират с питка, картофи и туршия.

Торта Добош

Торта Добош е класически унгарски десерт, измислен от Йозеф Добош в края на 19-ти век. Тортата е известна със своето карамелено покритие и натрошените ядки по страничния ръб, които запазват тортата свежа за по-дълго време. Масленият крем в тортата е бил истинско кулинарно чудо по времето на нейното създаване.

Какво задължително да ядем, ако сме в Прага

Сандвич с панирано сирене

Вегетарианците също имат какво да опитат в Унгария. Сандвичът с панирано сирене (rántott sajt) е част от уличната кулинарна сцена на Будапеща и е на разположение на много места. Този хрупкав и вкусен деликатес е идеален за бързо и засищащо хапване.

Независимо дали сте в Будапеща или в някое малко градче, не забравяйте да опитате тези вкусни унгарски ястия, които ще направят вашето пътуване незабравимо.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес