Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво трябва да знаем при пътуване на куче със самолет?

12 август 2024, 19:44 часа

Една от най-често изтъкваните причини от собствениците на куче, с която обясняват факта, че му търсят ново семейство, е предстоящо пътуване със самолет към нов дом, където планират да се установят. Тази причина обаче звучи повече като оправдание и бягство от отговорност, защото няма проблем да се планира пътуване на куче със самолет и четириногият член на семейството да не бъде изоставен.

Кучетата се привързват към стопаните си и изживяват подобно изоставяне много трудно, като за възрастните може да се окаже и фатално. Ако ви предстои подобно пътуване, вместо да губите време в търсене на нов дом и на хора, които искат да приемат в семейството си вашето куче, проучете какво е нужно да направите при пътуване на куче със самолет и вземете този член от семейството си също с вас.

Пътуване на куче със самолет – какво трябва да знаете?

Като цяло е важно да знаете, че кучето може да пътува със самолет и може да го вземете там, където отивате. Но това не е достатъчно за безпроблемно пътуване. Вижте какво е важно:

-          Има различни изисквания на различните авиокомпании, с които правила следва да се запознаете, след като изберете компанията, с която ще пътувате. Направете го възможно най-рано, за да не се окаже, че не е възможно пътуването на кучето ви поради липса на дадена ваксина или поради липса на документ, за чието издаване се изисква време.

Кои са забранените предмети при пътуване със самолет?

-          Проучете изискванията на вашата компания относно кучетата, а не разчитайте на това, което откриете онлайн или на споделеното от приятели, тъй като компанията, с която са пътували, може да има други изисквания от онези, пред които вие ще се изправите.

-          Бъдете подготвени, че кучето може да се наложи да пътува в товарното отделение, ако е голяма порода – това е изискване на част от авио компаниите и се спазва стриктно, макар да ви звучи дискриминиращо и неприятно.

-          Подгответе самото животинче за пътуването. Важно е да знаете, че това е стресиращо за него преживяване, но още по-стресиращо е просто да го изоставите, така че консултирайте се с лекар какви медикаменти да му дадете, за да е максимално спокойно преди, по време на и след полет, както и какви медикаменти би могло да приеме превантивно, за да не се обострят хронични проблеми като поведенчески, сърдечни и прочие. Най-голям риск поемате със старите и болни кучета, но пък е грехота да оставите четириногия верен друга сам в края на дните и пътя му.

-          Ако кучето ще пътува при вас в кабината, ще трябва да е в транспортна клетка, а ако изискването е да е товарно отделение, то трябва да си предвидите време да отидете до мястото, където се оставят товарите. За любителите на кучета това е емоционално преживяване и ги изтощава именно емоцията, а не допълнителното време. В крайна сметка това е техният най-верен приятел, а не товар. Не пропускайте транспортната клетка и в тази ситуация, тя пак ще ви трябва.

-          Бебета кучета без поставени ваксини не се допускат до полет, ще трябва да изчакате да поотраснат. Проврете ограниченията за възрастта, ако и вашето куче е малко.

-          За  да бъде допуснато кучето в самолета, то трябва да има сертификат от ветеринарен лекар, че е здраво и че има всички ваксини, които са задължителни в страната, в която отивате или се изискват от авио компанията.

-          За да пътува кучето в страни от ЕС или в други страни то трябва да има и поставен микрочип (в съответствие с техническите изисквания на приложение II към Регламента на ЕС относно движението на домашни любимци).

-          Необходим е и валиден европейски паспорт за домашни любимци, когато пътува от държава от ЕС или Северна Ирландия.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес