Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво трябва да се прави с роклята от сватбата?

28 септември 2024, 21:15 часа

Струва ли си да продадете роклята от сватбата си? Този въпрос често предизвиква спорове сред жените, които вече са минали под венчилото. Някои вярват в поличби, свързани със загубата на щастие, докато други се ръководят от практически съображения.

Какво да правим с булчинска рокля?

В повечето случаи булчинската рокля не се използва след сватбата. Така че някои практични булки мислят да я продадат. Освен това приходите могат да бъдат от полза за младо семейство. Въпреки това въпросът за продажбата на сватбена рокля все още е придружен от различни народни знаци и суеверия. Смята се, че роклята има специална енергия и нейните продажби могат да доведат до загуба на семейно щастие.

5 детайла, без които френската булка няма да се омъжи

От друга страна, много съвременни жени не следват древните обичаи, така че те вземат решения, основани на практичността.

Може ли да се продаде булчинска рокля?

Нашите предци са вярвали, че булчинската рокля категорично не трябва да се продава. Обикновено тя се е пазила като съкровище, предавано от поколение на поколение. Дори ако тази одежда не е планирано да се носи втори път, отказът от нея или нейното изхвърляне се е считало за лоша поличба.

Народната мъдрост играе важна роля в традициите. Всеки важен етап от живота, като сватбата, е придружен от специални обичаи. Булчинската рокля символизира щастието в семейния живот и някога се е считало, че лишаването от нея може да доведе до загуба на това щастие.

Има дори суеверия, че ръцете на другите могат да навредят на притежателката на роклята. Ако някой вземе назаем или заеме сватбената рокля, това може да повлияе на семейния живот на собственичката на роклята. Лошите намерения на другите могат да причинят нещастие или дори завист.

Поради тази причина дори след сватбата е прието роклята на булката да остане скрита от любопитни очи. Само предаването от майка на дъщеря се счита за приемливо, особено ако бракът е щастлив. Това може да укрепи новия съюз, да донесе късмет и дългосрочно щастие. 

Народните суеверия често имат практическа основа. Булчинската рокля се шие от скъп и красив плат, който е бил много ценен в миналото. Не всяко семейство е можело да си позволи да купи рокля за дъщеря си, така че някога сватбените рокли са се предавали от поколение на поколение.

Важен е и психологическият аспект: страхът и негативните мисли могат да повлияят на вашето здраве. Ако вярвате в суеверия, по-добре е да запазите роклята, защото в противен случай вътрешният дискомфорт може да има сериозни последици.

Друг важен елемент е воалът, който има специално значение. Смятало се, че той предпазва булката от зли погледи. Не се препоръчва да се подарява булото, тъй като някога предците ни са приемали за защита на здравето и майчинството.

Колко време след годежа обикновено се прави сватба?

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес