Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво трябва да облече жената, когато е на интервю за работа – 7 правила

06 август 2024, 09:33 часа

Първото впечатление за вас по време на интервю за работа се формира само за седем секунди. Част от това време се изразходва за оценка на гласа и интонацията, а друга част - за думите, които казвате. Но повече от половината от тези седем секунди се изразходват за реакция на невербални сигнали, т.е. на начина, по който изглеждате.

Колкото и клиширано да звучи, успехът ви на интервюто за работа зависи не само от автобиографията ви, но и от облеклото ви. Външният вид помага или, напротив, пречи за постигането на кариерни върхове. Ако работодателят хареса отговорите ви, постиженията ви и облеклото ви, можете да сте сигурни, че ще пожелае да ви вземе в екипа си.

Но не си мислете, че успехът на интервюто за работа зависи изцяло от цвета на стилната ви блуза, риза или от дължината на роклята. Облеклото ви е своеобразен лайтмотив, който дискретно задава тона на цялото интервю. Ето как трябва да изглеждате по време на интервю за работа.

5 негласни правила за интервю за работа относно това как трябва да сте облечени

Правило № 1

За да привлечете вниманието към себе си, не е необходимо да се явявате на интервюто в най-добрия и най-яркия си тоалет. Интервюиращият може да сметне за неподходящо да носите рокля с пайети, лакирани обувки на платформа или чорапогащи с дантелена шарка. Нека ви запомнят не с нелепите ви дрехи, а с блестящата ви автобиография и интелигентните ви отговори.

Правило № 2

Проучете фирмата, за която се явявате на интервю, и се явете на срещата, облечени в традиционното за нея облекло. Например, ако жените във фирмата са облечени предимно в класически, строги дрехи, облечете се по подобен начин.

Същото правило важи, ако потенциалните работодатели и техните служители не могат да живеят и ден без дънки и маратонки: скъп костюм от туид и чанта от крокодилска кожа могат да направят негативно впечатление на потенциалния работодател.

Правило № 3

Цветовете, които ще изберете за интервюто, ще играят не по-малка роля от стила и видовете дрехи. Експертите твърдят, че за кандидатите за позиции, свързани с работа с хора, идеално подхождат меките светли цветове.

Е, бъдещите мениджъри, банкови и застрахователни служители трябва да отдават предпочитание на тъмносиния цвят в дрехите. Вярно е, че ако работата е свързана с модната индустрия или рекламата, можете да си позволите няколко ярки акцента. Например класическо палто в наситен нюанс или малка емайлирана брошка на ревера на сакото.

Кои са 5-те правила за облекло по време интервюто за работа?

Правило № 4

Да знае всичко за модните тенденции е свещен дълг на всяка жена. Но трябва да забравите за тенденциите, когато става въпрос за интервю за позиция, която не е свързана с модата. Друга крайност - абсолютна липса на интерес към дрехите. На интервюто не можете да изглеждате прекалено старомодно или прекалено модерно.

Златната среда е да се придържате към класиката. Идеалното облекло в този случай ще бъде малка черна рокля или класическа и в същото време ултрамодерна комбинация от черно и бяло.

Правило № 5

Обувки, бижута и аксесоари - изборът на модни детайли за предстоящото интервю винаги е труден. Основното нещо е да запомните едно просто правило: колкото по-скромно, толкова по-добре. Избирайте обувки със средно стабилни токчета или плоски подметки - никакви секси токчета.

Бижутата, които избирате за интервюто, могат да подчертаят вашата индивидуалност или, напротив, да разрушат кариерата ви. Заслужава си да отдадете предпочитание на едно или две бижута. Например обеци и пръстен, брошка, елегантна висулка, тънък наниз от перли. Е, сегашните масивни гривни и тежки мъниста е по-добре да отложите за по-празничен повод.

Правило № 6

Какво трябва да направите, ако имате насрочени не едно, а две интервюта в един и същи ден? Всъщност е по-добре да не създавате такава ситуация. Експертите не препоръчват насрочването на няколко интервюта в един и същи ден, тъй като има голяма вероятност да закъснеете или да се провалите на някое от тях.

За да не се явявате на интервюта с едно и също облекло, просто го променете малко и го адаптирайте към ситуацията. Едно сако или жилетка и все същите бижута ще ви помогнат за това. Например можете да промените костюма с панталон, като просто свалите сакото и прикрепите брошка или висулка към блузата.

Правило № 7

Костюмът от туид с пола, изобретен някога от Коко Шанел, е истинско спасение за съвременните делови жени. Той е добър, защото може да се носи при почти всеки повод: на работа, на бизнес среща, на коктейл, а също и на интервю за работа.

Сако от туид, пола, контрастен пуловер или блуза в деликатен нюанс - така изглежда перфектният комплект за интервю за работа. Цветовете могат да се променят в зависимост от възрастта, потенциалната позиция и насочеността на компанията.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес