Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво сме дали на света ние, българите? 10 неща, за които не знаем

17 октомври 2022, 12:00 часа

След масовото навлизане на компютрите в живота ни вероятно сте чували многократно, че великото изобретение, без което не можем днес да си представим нито свободното време, нито социалния живот, нито работата си, е дело на човек с български корени – Джон Атанасов, изобретил първия електронен, непрограмируем компютър. Изобретението му обаче далеч не е единственото ключово нещо, което следва да посочим, когато изброяваме какво сме дали на света ние, българите. И не, не визираме азбуката, а 10 неща, които са малко известни и вероятно останали далеч от вниманието ви. Какво още сме дали на света ние, българите, или още 10 повода за гордост ще прочетете в настоящата статия.

Какво сме дали на света ние, българите?

1. Самолета

Да, прочетохте правилно. Днес полетът, с който се наслаждавате на света, е възможен именно на българин. Асен Йорданов, родом от София, е инженерът изобретил първия в света транспортен пътнически самолет. Йорданов е главният му конструктор. Определено е повод за гордост.

Изобретатели, убити от своите изобретения

2. Лекарството Нивалин

Лекарството, което е от ключово значение за лечение на инвалидизиращото заболяване полиомелит, е българско дело. Лекарственото вещество се извлича не от какво да е, а от българското кокиче, което украсява всяка пролет земята в дворовете ни. Нивалинът, намиращ приложение в психиатрията, неврологията, анестезиологията и медицината като цяло, е дело на Димитър Пасков – българин, занимаващ се с фармакология, а годината, в която е направил откритието, ценно за целия свят, е 1959-та.

3.  Календара

Тук българската следа се губи още по-назад във времето. Пренасяме се във времето преди Христа при древните траки и при календара, създаден от тях, признат от Юнеско за най-точния календар, създаден в онези времена.

4. Противозачатъчните хапчета

Изобретателят на вълшебното хапче против забременяване, носител на Национален медал за наука, също е с български произход.

7 от най-важните изобретения в историята

5. Принтера

Вероятно, когато се чудите какво сме дали на света ние, българите, никога не бихте предположили, че принтерът, който е неразделна част от всеки офис, е българско изобретение. През 1937 година фотокопирната машина е изобретена от Георги Наджаков – български физик. Откритият от него фотоелектронен ефект е от ключово значение и за редица други сфери, тъй като намира приложение в спътниковите снимки и телевизионната техника и далеч не само там.

6. Шестия сърдечен тон

Великолепният лекар проф. д-р Иван Митев е откривателят на шестия сърдечен тон, имащ огромно значение за медицината.

7. Летите джанти

Тук принос имат не един, а двама успешни българи, оставили своята следа в световната история чрез откритието си – Ангел Балевски и Иван Димов.

8. Мигачите на автомобилите

Може ли да си представите забързания ден, пълните с автомобили улици и безопасното шофиране без автомобилните мигачи? Те също са дело не на един, а отново на двама българи – Павлов и Оризаров.

12 изобретения, за които да благодарим на жените

9. Следите на българите на… Луната

И ако всичко до тук някак ви се струва приемливо, нещо извънземно, на което българин е дал живот, вероятно изненадва целия свят. Първите човешки стъпки на Луната, успешното кацане, а след това и успешното скачване на модула Орел с кораба Аполо 1, стават възможни благодарение на българин – Иван (Джон) Ночев – изобретател на двигателите на лунния модул Орел – факт, известен на малцина в страната ни.

10.  Храненето в Космоса

Космическата храна, без която мисиите с хора биха били невъзможни, е дело отново на българин – академик Цветан Цветков, който създава най-съвършения метод за консервиране на храна за Космоса.

Изобретенията и постиженията на българите са много повече от 10 и трудно биха се степенували по важност, но ние ви поднасяме именно тези 10 повода да се гордеете, че сте българи, напомняйки ви, че сме дали много повече на света, отколкото знаем и предполагаме.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес