Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво ще стане с вас, ако пиете прекалено много вода

12 януари 2022, 17:55 часа

Всички знаем за ползите от хидратация и непрестанно слушаме съветите на експертите как трябва да пием достатъчно вода всеки ден. Нашето тяло е главно изградено от нея и тя регулира всички процеси в организма, но какво става, когато излезем от баланс и прекалим?

Вероятно ако изпивате трудност да стоите хидратирани и приемате по-малко от нужните близо два литра на ден, то носите със себе си бутилка навсякъде и се опитвате насила да я изпиете. Това също не е добър съветник, защото жаждата е естествената функция на тялото и то трябва само да си покаже кога му е нужна тя.

Ето колко точно вода трябва да приемаш всеки ден

Добър индикатор, по който можете да се ориентирате, е и урината. В най-добрия случай цветът й е бледо жълт. Ако прекалявате тя може да стане прозрачна, което не е добре.

Водата разтваря солите в кръвта, тоест отговаря за добрите нива на натрий. Когато натрия падне до опасно ниски нива, се появяват замайвания, главоболия, умора и отслабналост в мускулите.

Оптималният прием е между 8-13 чаши на ден за възрастни в зависимост от физическата активност, която извършват. Спортисти и хора, които се потят повече имат по-голяма нужда от течности не само за да си набавят хидратация на тялото, но за да чистят токсините.

5 лесни начина да не задържаме вода

Водата е основен градивен елемент, която чисти кожата от бактериите, помага да се запази еластична и без бръчки за по-дълго време, регулира електролитите и прочиства кръвта.

Всяко нещо в природата е полезно, но с мярка и с целенасочена употреба. Колкото и полезни неща да приемаме, ако прекалим, те могат да се окажат токсични за организма ни.

Петя Панова
Петя Панова Отговорен редактор
Новините днес