Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден ядете кисели краставички?

22 февруари 2022, 13:10 часа

Голяма част от нас дори не предполагат, че консумацията на кисели краставички има много ползи за здравето. Въпреки че тази туршия всъщност е смес от краставици, сол и подправки, в някои отношения тя се оказва истинска панацея. Значителна част от нейните хранителни вещества се съдържат именно в маринатата.

Ето какво точно ще се случи с тялото ви, ако ежедневно консумирате кисели краставички и пиете марината от туршията. 

1. Насърчаване на загубата на тегло

Според проучване на японски учени ежедневната консумация на оцет води до намаляване на телесното тегло, а именно той е основната съставка в киселите краставички

2. Здрави мускули

Друго проучване сочи, че консумацията на кисели краставички и тяхната марината намалява мускулните спазми при спортистите. Преди тренировка изяжте една кисела краставичка и изпийте 1 чаша от сока на туршията.

3. Набавяне на полезни витамини и антиоксиданти

Освен че предотвратяват спазмите, киселите краставички са много богати на антиоксиданти и витамини С и Е. Тази туршия е истински витаминозен коктейл и мощен имуномодулатор, според проучване, публикувано в списание Cosmopolitan. Всичко това помага на тялото да се справи по-бързо с грипа и настинката.

4. Справяне с менструалните болки и спазми

Киселите краставички са не само с ниско съдържание на калории, но и поради високата си киселинност намаляват апетита, който голяма част от жените овладяват трудно по време на цикъл. Освен това те облекчават спазмите.

5. Овладяване на кръвоизливите

Киселите краставички са отличен източник на витамин К. Порция от тях ни набавя 15% от препоръчителното дневно количество от този витамин.

Витамин К е отговорен за съсирването на кръвта. Ако страдате от дефицит дори малка рана може да доведе до голяма загуба на кръв. Решението е в консумацията на кисели краставички.

6. Справяне с махмурлука

Тази туршия може да помогне за предотвратяване на махмурлук. Изяжте две големи кисели краставички преди лягане и няма да имате проблем на сутринта. Киселината разгражда алкохола и намалява негативните ефекти от неговата консумация. 

Въпреки ползите си, киселите краставички имат и някои странични ефекти, тъй като те са с високо съдържание на сол. Ежедневната консумация на твърде много натрий може да доведе до следните проблеми:

  • задържане на вода
  • хипертония, както и повишаване на кръвното налягане при хора с хипертония
  • влошаване на състоянието при бъбречна недостатъчност
  • бъбречна дисфункция 

Ежедневната консумация на голямо количество сол предизвиква хронично дразнене на рецепторите в червата.
Ако сте били диагностицирани с хипертония или прехипертония, или ако имате здравословни проблеми, които изискват да ограничите приема на сол, трябва да избягвате да ядете кисели краставички като цяло.

Важно: Статията е с информативен характер и предоставената в нея информация не може да замести мнението на специалист по здравословно хранене или медицинско лице.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес