Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво ще се случи, ако пиете по една супена лъжица оцет всяка сутрин?

13 август 2024, 16:00 часа

Пиенето на една супена лъжица оцет всяка сутрин се превърна в популярна уелнес тенденция, особено след като ябълковият оцет (ACV) придоби популярност заради предполагаемите си ползи за здравето. Разбирането на потенциалните ефекти обаче изисква балансиран поглед както върху положителните резултати, така и върху възможните недостатъци.

Потенциални ползи

Подобрено храносмилане: Оцетът, особено ябълковият, често се изтъква заради способността му да подпомага храносмилането. Той може да помогне за увеличаване на производството на стомашна киселина, което може да подобри разграждането на храната и да подобри усвояването на хранителните вещества. Някои хора съобщават също, че оцетът облекчава симптомите на лошо храносмилане и подуване на корема.

Регулиране на кръвната захар: Проучванията показват, че оцетът може да помогне за стабилизиране на нивата на кръвната захар. Смята се, че той подобрява инсулиновата чувствителност и намалява скоковете на кръвната захар след хранене. Това може да бъде особено полезно за хора с инсулинова резистентност или диабет тип 2, въпреки че е важно да се консултирате с медицинско лице, преди да го превърнете в редовна част от ежедневието си.

Само една лъжичка ябълков оцет на ден, осигурява 5 ползи за организма

Управление на теглото: Някои изследвания показват, че оцетът може да подпомогне отслабването. Оцетната киселина в оцета може да засили усещането за ситост, което води до намаляване на приема на калории. Въпреки това въздействието върху дългосрочното управление на теглото все още е предмет на дискусии и е малко вероятно оцетът сам по себе си да доведе до значителни резултати без други промени в начина на живот.

Антимикробни свойства: Оцетът има естествени антимикробни свойства, което означава, че може да помогне за унищожаването на някои бактерии и патогени. Макар че това е по-скоро приложимо за локална употреба или за консервиране на храни, някои хора смятат, че той може да допринесе за цялостното здраве, когато се консумира.

Възможни недостатъци

Ерозия на зъбите: Оцетът е силно киселинен и редовната му консумация може да доведе до ерозия на зъбния емайл с течение на времето. Това може да увеличи риска от кариеси и чувствителност. За да сведете до минимум този риск, е препоръчително да изплаквате устата си с вода след консумация на оцет и да избягвате миенето на зъбите веднага, тъй като емайлът може да омекне и да е по-податлив на износване.

Колко най-малко дни се пие ябълков оцет, за да има полза?

Стомашно-чревни проблеми: Пиенето на оцет на празен стомах може да причини или да засили стомашно-чревния дискомфорт, включително гадене, стомашни спазми или киселинен рефлукс. Изключително важно е да се вслушвате в тялото си и да коригирате количеството или времето, ако изпитвате неблагоприятни ефекти.

Взаимодействия с лекарства: Оцетът може да взаимодейства с някои лекарства, особено с тези за диабет или сърдечни заболявания. Той може да промени ефективността на лекарствата или да повлияе на нивата на калия. Консултацията с медицинско лице, преди да включите оцет в ежедневието си, е от съществено значение, особено ако приемате лекарства.

Загриженост за здравето на костите: Съществува известна загриженост, че прекомерната консумация на оцет може да доведе до намаляване на костната плътност с течение на времето. Това се дължи на потенциалното му въздействие върху усвояването на минералите и баланса. Въпреки че умерената употреба обикновено се счита за безопасна, важно е да не се прекалява.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес