Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво се случва със съпругата на Христо Ботев след смъртта му?

30 май 2024, 16:33 часа

“Мила ми Венето, Димитре и Иванке!... знай, че после отечеството си съм обичал най-много тебе, затова гледай Иванка…”

Кои са Венета, Димитър и Иванка?
На 27 години Христо Ботев се влюбва във Венета, племенница на владиката в Букурещ, с която свързва живота си. Преди брака си с Ботев, Венета е омъжена за търновския търговец Дончо Петров, когото напуска и заминава с 3-годишния си син Димитър в Букурещ при вуйчо си.

Коя е Венета?
Венета Визирева е родена през 1847 г. в Търново в семейството на търговеца Стоян Визирев. По майчина линия тя е роднина на бъдещия български владика Панарет Рашев. Една на 17 години Венета е омъжена за богатия търновец Дончо Петров. По думите на самата Венета съпругът й се отнасял с нея ориенталски, която трябвало само да си стои вкъщи, да ражда деца и да се грижи за домакинството. Венета ражда един син, но отношенията между съпрузите не се променят.

Роден е Христо Ботев

Накрая Венета взема решение да напусне мъжа си, което е немислимо за жена в онези години. Един ден, докато мъжът й бил по работа извън града, Венета събира багажа си, взема на ръце сина си Димитър и напуска дома си. С помощта на своята майка стига до Букурещ, където по това време живее вуйчо й Панарет. Венета и синът й заживяват във владишкия дом.

В местното българско училище, което се намирало на долния етаж на владишкия дом, пристигнал нов учител, Христо Ботев.
Венета не споделя кога са пламнали първите искри между тях. Когато владиката Панарет разбира за връзката на любимата си племенница с хъша Христо, изпада в ярост и категорично й забранява да се вижда повече с него. Въпреки това, двамата сключват брак през юли 1875 г.


Трудно е на младата съпруга да дели любовта на своя Христо с тази към родината.Тя смирено приема това и дори помага с пари, храна и дрехи не само на Ботев, но и на неговите съмишленици.

Раждането на Иванка
На 12 април 1876 г. в Букурещ се ражда момиченце, което кръщават Иванка. Щастлив е младият татко, но и тъжен, защото знае, че му остава малко време да се порадва на дъщеричката си, защото “съдбовният ден” за тръгване на подготвяната от него чета към България наближава.

Захари Стоянов пише, че два дни преди да тръгне от Букурещ, Христо Ботев отива в съдилището “Илфов” и заявява, че му се е родило дете. Същата вечер в среща с Комитета членовете му обещали, че в негово отсъствие ще плащат на Венета месечно по 100 франка, а ако загине, ще й отпуснат пенсия.
На 13 май Христо Ботев се разделя с Венета, която знае той къде отива. Това е последната среща на войводата с любимата жена. Само след няколко дни идва страшната вест за гибелта му.

Какво се случва с дъщерята на Христо Ботев след смъртта му?

След смъртта на Ботев
Венета е принудена да работи на чужди хора, за да отгледа децата си. През 1878 г. се връща в Търново, но изпада в крайна бедност. Приятелят на Ботев Киро Тулешков купува печатарската машина на Ботев, за да й помогне. В първите месеци като жена на поборник й е отпусната държавна помощ от временното руско управление, но след това е спряна. Със съдействието на бивши другари на мъжа й на Венета е отпусната малка пенсия от 30 лв на месец. Парите не са достатъчно и тя няколко пъти пише молби до Народното събрание да увеличи пенсията й на 60 лв. Молбите, обаче, остават без отговор.

В последната си молба Венета пише:

“Подадох прошение, защото исках да покажа колко получава жената на Христо Ботев, чиито заслуги спрямо нашето отечество са, мисля, по-достойни от заслугите на тези, към които народното представителство се е показало толкова щедро, като им е отпуснало то 500-, 600, че даже и 1000 лв месечно. Нима почитаемото народно представителство мисли, че с тези 30 лв месечно ми е било възможно да се издържам и че те са достатъчно добро възнаграждение? Нима българският народ така цени заслугите на своите синове, които са паднали жертва за отечеството? Аз се отказвам от своята нищожна пенсия и изказвам своето искрено желание тези пари да се разпределят всекиму според заслуженото”.

Това писмо е публикувано в опозиционния вестник “Млада България” със следния коментар:

“По-тежка и по-заслужена плесница едва ли би могла да се даде на днешното ни Народно събрание”

Венета се връща при своя вуйчо Панарет, като отново отива да живее в Букурещ при него. Остава там до 1887 г., когато вуйчото умира и тя се връща в Търново. Там с парите от завещанието на владиката си купува къща, в която живее заедно с дъщеря си Иванка. През 1906 Венета преживява смъртта на дъщеря си Иванка след операция. Мести се в София при семейството на сина си. През 1919 г. отново отива в Търново, за да види родния си град. Именно тук Венета Ботева умира на 72 години. Погребана е до дъщеря си на територията на старите търновски гробища.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес