Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво се случва с тялото ви, ако всеки ден в продължение на месец въртите обръч

08 август 2024, 15:11 часа

За много хора всяко взаимодействие с обръча приключваше в същия ден, в който беше последният урок по физическо възпитание в училище. Но не само децата могат да въртят обръч, възрастните също могат да го правят и то доста умело. А още по-добре е, ако това се превърне във ваше семейно занимание.

В края на краищата, когато упражненията са забавни, очаквате с нетърпение следващия път. Ето защо е важно да намерите упражнения, които наистина ви доставят удоволствие. Ние, от своя страна, ще ви разкажем защо въртенето на обръч е не само забавно, но и полезно.

Кои са най-добрите варианти за упражнения и тренировка у дома?

Какви са ползите:

1. Изгаряне на калории

Дефицитът на калории е едно от основните неща, които ви помагат да отслабнете. Натоварването при въртенето на обръч е напълно сравнимо с това при танцовата аеробика. Докато въртите обръча, за половин час се изгарят около 165 калории.

2. Намаляване на обема

Обръчът може да помогне на всеки, който мечтае за по-тънка талия. Едно проучване установява, че за 6 седмици обръч жените са загубили около 3,4 см в талията и 1,4 см в бедрата си.

3. Подобряване на сърдечносъдовата функция

Кардио упражненията имат благоприятен ефект върху тялото ви. Те намаляват риска от сърдечносъдови заболявания и диабет, подобряват мозъчната функция и дори облекчават стреса. В домашни условия обръчът може да ви помогне да си осигурите необходимите упражнения.

4. Укрепване на мускулите

Ако някога сте усуквали обръч, знаете много добре колко интензивно трябва да въртите седалището си, за да го задържите на кръста си. Упражненията с обръч тренират бедрата, коремните мускули, както и мускулите на долната част на тялото.

Как да си създадете рутина за ежедневна тренировка?

Ето няколко прости съвета за тези, които са решили да опитат да въртят обръч:

1. Изберете правилния размер на обръча - от това ще зависи успехът на тренировките ви. За начинаещите е най-добре да използват голям обръч, така че той да се върти по-бавно. Ако можете, уверете се, че сте опитали да въртите обръча, преди да го купите.

2. Намерете обръч, който е с подходящото за вас тегло. Начинаещите трябва да предпочитат по-леки модели, а с течение на времето можете да преминете към по-тежки обръчи.

3. Ако нямате представа как може да протече тренировката с обръч, гледайте видеоклипове с инструкции или попитайте треньор във фитнес залата. Това ще ви помогне да научите основите, преди да започнете да се упражнявате самостоятелно.

4. В началото не трябва да се претоварвате с дълги тренировки. Експертите предлагат да се опитате да въртите обръча в продължение на 10 минути 2-3 пъти на ден. Можете да включите това упражнение в основната си тренировка или да го правите отделно. Когато се почувствате силни, увеличете натоварването и времето.

Упражненията с обръч могат да имат и отрицателни ефекти. Например обръчът може да удари всички вътрешни органи и кости, оставяйки синини на кръста. Обръчът е спортно оборудване, което не помага на тялото и не дава желаните резултати. Затова можете да го въртите само за повдигане на доброто настроение.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес