Какво се случва с тялото ви, ако не правите секс в продължение на една година?

4087
Какво се случва с тялото ви, ако не правите секс в продължение на една година?
Снимка: Istock/Guliver

Разказваме ви какво се случва с нас, когато нямаме интимност в продължение на 12 месеца.

Сексът не е просто вид физиологична дейност, а идея, която се основава на поддържането на нашите "щастливи" хормони. Сексът е изграден върху сексуалното привличане, което се подхранва от хормони, страст, жажда за нови усещания и желание да изпитаме себе си.

На свой ред сексуалното привличане се задвижва от любовта. Тази симбиоза от чувства и усещания ни дава възможност да повишим нивото на ендорфините, окситоцина, серотонина. Именно тези хормони повишават емоционалния тонус, водят до психологическо и физическо удовлетворение, като по този начин влияят благоприятно на имунната и ендокринната система, на централната нервна система, намаляват тревожността, стреса и депресията.

Редовният секс е полезен, на първо място, във физическо отношение. В моментите на интимност, особено при достигане на оргазъм, се освобождават такива хормони като естроген, който подпомага регенерацията на клетките и участва в образуването на колаген, ендорфин, отговорен за удоволствието, серотонин, даващ усещане за щастие, пролактин - антистресов хормон.
И така, какво се случва с тялото при липса на секс за дълъг период от време?

Експерт отговори на въпроса защо жените наистина се нуждаят от секс (18+)

Липсата на секс води до понижаване на нивото на тези хормони. Ниските нива на хормоните в организма предсказват развитието на продължителна депресия, раздразнителност, агресивно поведение, невроза и застой в тазовите органи, като по този начин предизвикват различни гинекологични, ендокринни и съдови нарушения.

Липсата на секс води до това, че нивото на "хормоните на щастието" спада, последвано от повишаване на нивото на "хормоните на стреса", които ни дават каскада от странични ефекти под формата на търсене на удоволствие в други източници и то не винаги положителни, например в храната. Липсата на ендорфини човешкият организъм е склонен да компенсира с мазнини и въглехидрати, което означава, че рискът от наднормено тегло при липса на секс е много висок.

Друг интересен факт за въздействието на хормона ендорфин върху човешкия организъм - царят на хормоните в сексуалното удоволствие и оргазма:

Повече от оргазъм: 7 признака за наистина добър секс

Еуфорията, която изпитваме, когато достигнем до оргазъм по време на секс, е общо описание на усещането, което ни носи ендорфинът. В допълнение към приповдигнатото настроение, което идва с ендорфина, той се свързва и с повишена устойчивост към болка и умора. Намалените нива на ендорфин, при липса на сексуален живот, ще "оголят" усещането за болка и ще доведат до състояние на повишена умора!

Може би сте виждали в документални филми как зебра се освобождава от лапите на лъв, разкъсвана от мощните му челюсти, и продължава да бяга. Именно действието на този специфичен висок ендорфин оказва противоболково действие, като маскира болката за кратко време, за да може зебрата да избяга. Да знаеш, че съществува естествено обезболяващо средство, не е никак лошо, когато гледаш кадри като този. Лошо е да не го използвате, като изключите секса и свързаното с него удоволствие от живота си.

Оказва се, че сексът може да се смята за отличен "антидепресант" и естествено болкоуспокояващо. Ако се лишавате от интимност, рискувате да се лишите от "хормоните на радостта" и да изпаднете в депресия, наднормено тегло и свръхчувствителност към болка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Вечерен виц: Пациент към доктора

Много силна молитва за благодат и здраве на семейството

10 ясни знака, че сте в токсични отношения

5 ясни сигнала, които Вселената изпраща, когато пред вас идват предизвикателства

Научете най-щастливия ден от седмицата за всяка зодия, 1 - 7 юли 2024

Виц на деня: Докторе

Виц за добро утро: Лекар към пациентка

Писмо от съдбата до теб...

Стихотворение на деня, 30 юни, от Петя Дубарова

Любовен съвет за всяка зодия за 30 юни 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com