Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво не бива да ядете никога, ако имате язва

07 август 2024, 09:33 часа

Пептичната язва или иначе казано язвата на стомаха е рана в лигавицата на стомаха или в лигавицата на дванадесетопръстника. Това се случва, когато стените на стомаха или дванадесетопръстника са повредени в следствие на различни външни или вътрешни фактори.

Още: Учени: Не диета, а тези съвети ще поддържат сърцето ви здраво и силно

Пептичните язви също се причиняват от инфекция с бактерията Helicobacter pylori (H. pylori) и продължителна употреба на нестероидни противовъзпалителни лекарства.

Симптомите могат да бъдат:

  • Стомашна болка и парене
  • Чувствате се сити или подути
  • Киселини (известен също като киселинен рефлукс)
  • Непоносимост към мазни храни

Тези симптоми могат да бъдат по-интензивни между храненията и през нощта, когато стомахът ви е празен. Има и някои по-рядко срещани симптоми, като повръщане, повръщане на кръв, чувство на слабост, кръв в изпражненията, затруднено дишане, необяснима загуба на тегло и промени в апетита.

Диагностика на пептична язва

Единственият начин за диагностициране на пептична язва е чрез ендоскопия на горния стомашно-чревен тракт. В този случай Вашият лекар използва гъвкав проводник с камера в края, за да инспектира хранопровода, стомаха и дванадесетопръстника.

Горната стомашно-чревна ендоскопия обикновено се извършва под лека анестезия и отнема около 15 до 30 минути. Процедурата позволява на лекаря да види физически всички язви, налични в лигавицата на стомаха или дванадесетопръстника.

Има и няколко теста за кръв, изпражнения и дъх, които вашият лекар може да направи, за да провери наличието на H. pylori. Често срещана бактерия, която не винаги причинява симптоми, но понякога може да разруши лигавицата на стомаха или дванадесетопръстника, причинявайки язви.

Лечение на пептична язва

Най-доброто лечение за вашата язва зависи от това какво я е причинило, както и от всички други здравословни проблеми, които имате, или от лекарствата, отпускани с рецепта, които приемате. Лекарят ще ви посъветва и насочи при използването на различни методи, които действат чрез спиране на производството на излишна киселинност в стомаха или при приемането на определени лекарства.

Вашата диета играе съществена роля

За да намалите симптомите, можете да консумирате храни, които намаляват стомашната киселина. Важно е да се отбележи, че всички хора са различни. Тялото може да реагира различно на едни и същи храни. Така че опитайте да разберете какво работи най-добре за вас.

Специалистите препоръчват да избягвате всяка храна, която дразни стомаха и може да увеличи секрецията на стомашна киселина. Това са кофеинови напитки, пикантни храни, алкохолни напитки, шоколадови бонбони и газирани напитки. Мазни храни, включително силно пържени храни, свинска мас, маргарин и месо с високо съдържание на мазнини като бекон.

Още: Имате диабет: Този зеленчук ще балансира нивата на кръвната ви захар

Наред с антибиотиците, когато е необходимо, е препоръчително да се приемат пробиотици и храни, богати на витамин С. Те могат да помогнат за унищожаването на бактериите и да предпазят стомашната лигавица.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес