Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво могат да причинят високите триглицериди?

12 май 2024, 14:01 часа

Високото ниво на триглицериди може да доведе до сериозни състояния като инсулт или инфаркт. Фактори като нездравословна диета, липса на упражнения и някои медицински състояния повишават триглицеридите.

Реклама

Вашето тяло съхранява кръвни мазнини, наречени триглицериди, за да осигури енергия през целия ден. Допълнителните калории, захар и алкохол, които консумирате, се превръщат в триглицериди. Когато имате нужда от прилив на енергия между храненията, вашите хормони освобождават триглицериди.

Какво трябва да знаете за високия холестерол и триглицериди в кръвта и какво е липидно разстройство?

Вашият черен дроб може да преобразува триглицеридите в глюкоза, а триглицеридите се съхраняват и във вашите мастни клетки, наречени мастна тъкан.

Високото ниво на триглицериди в кръвта ви може да доведе до натрупване на мазнини в артериите ви, увеличавайки риска от сериозни здравословни състояния като инсулт или инфаркт. Те могат също да причинят панкреатит, възпаление на панкреаса.

Има начини да намалите триглицеридите си и да намалите тези рискове.

Какво причинява високите триглицериди

Много фактори могат да причинят високо ниво на триглицериди, което също се нарича дислипидемия.

Какво и колко ядете и пиете

Триглицеридите се създават главно от маслата, маслото и мазнините, които ядете. Допълнителните калории, които консумирате, също произвеждат триглицериди.

Диета с високо съдържание на захар и прости въглехидрати, като храни, съдържащи трансмазнини, хидрогенирани масла или бяло брашно, може да повиши нивото на триглицеридите.

Липса на упражнения

Когато тренирате, той изгаря излишните калории, предотвратявайки превръщането им в триглицериди. Упражнението също така повишава производството на липопротеинова липаза, ензим, който премахва триглицеридите от кръвния поток.

Малко проучване на 38 души с коронарна болест на сърцето установи, че тези, които са извършвали умерено интензивни аеробни упражнения в продължение на 8 седмици, значително намаляват нивата на триглицеридите си в сравнение с тези, които не спортуват.

Определени медицински състояния

Следните са някои от медицинските състояния, които могат да причинят високо ниво на триглицеридите:

Хронично бъбречно заболяване: Увредените бъбреци могат да увеличат производството ви на триглицериди и да оставят тялото ви по-малко способно да ги изчисти от кръвния поток.

Диабет тип 2: Това метаболитно заболяване обикновено повишава нивото на триглицеридите ви поради инсулинова резистентност, което може да причини натрупване в кръвта ви.

Чернодробно заболяване: Цирозата, неалкохолното мастно чернодробно заболяване и хепатитът могат да причинят метаболитни проблеми, които засягат способността на черния дроб да отделя триглицериди и да увеличава тяхното производство.

Затлъстяване: Излишната телесна мазнина, свързана със затлъстяването, особено около стомаха, освобождава свободни мастни киселини в кръвния поток, които се превръщат в триглицериди.

Заболяване на щитовидната жлеза: Хипотиреоидизмът или недостатъчната функция на щитовидната жлеза забавя производството на хормони и скоростта, с която изгаряте калории, което може да повиши нивото на триглицеридите.

8 най-добри храни, които помагат за понижаване на нивата на триглицеридите

Фамилна хипертриглицеридемия: Това генетично заболяване е свързано с фамилна анамнеза за високи нива на триглицериди.

Пушенето на цигари

Тютюневият дим съдържа токсични съединения, които могат да доведат до здравословни проблеми, включително повишени нива на триглицериди.

Някои лекарства

Лекарства, включително следните, могат да повишат нивото на триглицеридите ви:

  • диуретици и по-стари бета-блокери, които лекуват високо кръвно налягане
  • естроген в противозачатъчни хапчета и хормонална заместителна терапия
  • ретиноиди, които лекуват акне
  • кортикостероиди, които намаляват възпалението
  • антиретровирусни лекарства за лечение на ХИВ
  • антипсихотични лекарства, които лекуват биполярно разстройство и шизофрения

Рискови фактори за високи триглицериди

Може да сте изложени на по-голям риск от високи триглицериди поради следното:

  • фамилна анамнеза за високи нива на триглицериди или холестерол
  • менопаузата
  • бременност
  • нарушение на липидния метаболизъм
  • да е от мексиканско или южноазиатско потекло

Симптоми на високи триглицериди

Обикновено няма да имате никакви симптоми, ако имате високо ниво на триглицериди.

Какви са усложненията на високите триглицериди

Високото ниво на триглицериди може да причини следните здравословни състояния:

коронарна болест на сърцето

удар

Панкреатит

lipemia retinalis, състояние, което променя външния вид на кръвоносните съдове в очите ви

синдром на мултифакторна хиломикронемия, със симптоми, включващи подуване на черния дроб, коремна болка и загуба на краткосрочна памет.

Високите триглицериди имат няколко причини, като диета, липса на упражнения, медицински състояния и генетика. Може да успеете да намалите нивото с промени в начина на живот или лекарства.

Тъй като обикновено няма симптоми, свързани с това състояние, важно е редовно да проверявате триглицеридите си, особено ако сте изложени на риск от високо ниво.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес